Trainingsweekend voor ridders krijgt vervolg

Trainingsweekend voor ridders krijgt vervolg

0 82
ridderstrainingsweekend

Omdat de eerste editie van het riddertrainingsweekend een groot succes was, organiseren Paard en Boog en Damad Horseshow een tweede kamp. Dat vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 juni.

Tijdens het trainingsweekend leren ridders in spe hoe ze te paard veilig en effectief zwaard, bijl, werpspeer en de lans en schild hanteren.

Verschillende wapens

Tijdens het eerste weekend in maart lieten de organisatoren in een ingekorte riddershow eerst zien wat de deelnemers dat weekend allemaal zouden leren. Daarna volgde een voettraining om gewend te raken aan de verschillende wapens.

Daarna werden de deelnemers opgesplitst in twee groepen. De ene groep kreeg scholing in krijgskunsten te paard van Damien Madiot, terwijl Benjamin Drouet de andere groep de basis van een goed showgevecht aanleerde. Arno Hendriks bracht de deelnemers de techniek voor het boogschieten te paard bij.

Alles in galop

Op het einde van het weekend gaven de deelnemers in kostuum en op rijkelijk uitgedoste paarden onder begeleiding een korte show. Hierbij kwamen onder andere het ringsteken, appels met een zwaard doorklieven, het met een lans raken van de quintain en het steekspel aan bod, dit alles in galop. Uiteraard werd de show afgesloten met een duel te voet.

De opzet van het volgende kamp zal grotendeels hetzelfde zijn. Het programma is iets aangepast waardoor de deelnemers nog meer te paard zullen zitten om het boogschieten te paard beter onder de knie te krijgen. De deelnemers die terugkeren zullen hun wapenvaardigheid verder kunnen verbeteren en wat meer in de show kunnen laten zien.

Meedoen met eigen paard

Om mee te kunnen doen, moeten ruiters minimaal 14 jaar zijn, een goede balans in het zadel hebben en een paard op één hand kunnen sturen. De trainers hebben ervaren ‘strijdrossen’ beschikbaar, maar meedoen met eigen paard is ook mogelijk.

Wel is het van belang dat het paard een goed conditie heeft en al het een en ander gewend is. De trainers nemen de nodige tijd om nieuwe paarden op een rustige manier aan het wapengekletter te wennen, maar als een paard al in rengalop wegspurt bij een opwaaiend zakje, is dit waarschijnlijk niet een geschikt weekend voor hem.

De trainers

De trainingen worden gegeven door de Franse stuntman Damien Madiot, de Franse stuntman Benjamin Drouet en trainer in boogschieten te paard Arno Hendriks.

Madiot heet een eigen trainingsstal en geeft tientallen shows (waaronder uiteraard riddershows) per jaar en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het jousten (steekspel). Hij heeft zijn kunsten onder meer vertoond in de paardenshow Apassionata en bij de Eftelingvoorstelling Raveleijn.

Benjamin Drouet werkt al jaren voor Puy du Fou en is stuntman in Raveleijn. Hij kent alle kneepjes van het vak als het gaat om het ensceneren van een gevecht.

Middeleeuwse krijgskunsten

Arno Hendriks geeft sinds eind 2015 les in het boogschieten te paard. Voor hij aan boogschieten te paard deed, heeft hij zich geschoold in middeleeuwse krijgskunsten bij De Zwaardkring in Tilburg. Hij ging bij  Madiot in training en sindsdien hebben ze samen een handvol riddershows gegeven.

Bron en foto: paardenboog.nl

Reacties