Topspringpaard Arko III overleden

Topspringpaard Arko III overleden

0 1802

Arko III (v. Argentinus), het voormalige toppaard van Nick Skelton, is overleden. De hengst werd 27 jaar oud.

Topcombinatie met Nick Skelton

Onder Skelton sprong Arko III op de Olympische Spelen in Athene (2004), de EK’s in Donaueschingen (2003) en San Patrignano (2005) en op de Wereldbekerfinale in Las Vegas (2005). De combinatie won de internationale Grand Prix op Spruce Meadows in 2008, een van de meest prestigieuze concoursen in het circuit. Skelton en Arko III zetten ook eerste plaatsen in  Grand Prix en Wereldbekerwedstrijden in Estoril, Leipzig, Luzern en Rome op hun palmares.  De lijst met ereplaatsen is eindeloos: Amsterdam, Athene, Cannes, Dubai, La Baule, Las Vegas, Londen, Sankt Gallen, Toronto, Valkenswaard en Wellington, om er maar een paar te noemen.

Dubbele nulrondes

De combinatie kwam uit voor Groot-Brittanië en sprong heel wat dubbele nulrondes in Nations Cup-wedstrijden. Skelton en Arko III maakten deel uit van het winnende team in Dublin, Hickstead en Rome. Toen de hengst in 2008 een punt mocht zetten achter zijn sportieve carrière, had hij ongeveer 1,2 miljoen pond bij elkaar gesprongen.

Vader van Argento

Arko III presteerde ook heel goed als dekhengst. Heel wat van zijn nakomelingen waren of zijn actief op het hoogste niveau van de sport, bijvoorbeeld Argento van John Whitaker, Arkuga van Laura Renwick en SFS Aristo van Anthony Condon.

‘Vlieg maar, grote man’

Eigenares Lisa Hale schrijft op Facebook: ‘Vandaag is de droevigste dag ooit op Shaw Farm Stud. We hebben afscheid genomen van de legende Arko. We hebben zoveel aan hem te danken, een paard als hij ontmoet je maar een keer in je leven. Ons hart is gebroken, maar we hebben zo veel mooie herinneringen. Vlieg maar, grote man, je blijft verderleven in je nakomelingen.’

Bron: World of Showjumping

Foto: archief

 

Reacties