Topeventingpaard Grand Manoeuvre overleden drie maanden na pensioen

Topeventingpaard Grand Manoeuvre overleden drie maanden na pensioen

0 2784
Eventing algemeen

De veertienjarige Grand Manoeuvre, een topeventingpaard, is donderdag op veertienjarige leeftijd overleden. Pas drie maanden geleden werd de ruin teruggetrokken uit de sport.

Topeventer

Grand Manoeuvre nam drie keer deel aan de Badminton Horse Trials. In 2016 werd hij daar 22ste. Zijn amazone Laura Collett won met hem haar eerste kampioenschap bij de senioren tijdens de Blair Championships. Collett en Grand Manoeuvre behaalden samen een aantal top tien-plaatsen in driesterrenwedstrijden. Ze stonden ook op de longlist voor de Olympische Spelen in Rio.

Blessure aan hoef

Collett zegt dat ze kapot is van het verlies van ‘Milo’: ‘Het was een erg moeilijke beslissing, maar uiteindelijk was het duidelijk. Hij had een blessure aan een hoef, dat was ook de reden waarom we hem in april hebben teruggetrokken uit de sport. Milo had altijd al rare voeten, maar we konden het altijd onder controle houden. We hoopten dat hij gewoon een jaartje vakantie had kunnen nemen, en dan zijn comeback zou maken op een lager niveau in de dressuur. Hij moest actief blijven, alleen dan was hij gelukkig. Hij stond op de weide, maar hij werd niet beter.’

Steeds meer pijn

‘Toen de bodem hard werd, door het droge weer, hebben we beslist om hem een maand tot zes weken boxrust te geven. Hij had duidelijk meer pijn. Helaas werd hij steeds kreupeler, en het beste dat we konden doen, was hem laten inslapen.

‘Hart van goud’

Collett haalt haar twee mooiste herinneringen aan Milo op: hun eerste deelname in Badminton en de Blair Europeans. ‘Hij liet Badminton zo makkelijk aanvoelen, en tijdens de verschrikkelijke weersomstandigheden in Blair vocht hij echt voor me. Hij had een hart van goud, en geen enkel ander paard heeft zo z’n best gedaan.’

Milo zal erg gemist worden op stal. ‘Hij leek altijd te lachen, iedereen ging altijd meteen naar hem toe. Hij was gewoon een lieverd.

 

 

Bron: Horse and Hound

Foto: archief

Reacties