Ton Does: “Het is fantastisch om onze paarden terug te zien in...

Ton Does: “Het is fantastisch om onze paarden terug te zien in de film”

deken, dekens

Ton Does is eigenaar van het bedrijf Media Horses International, een bedrijf dat paarden traint en levert voor tv-producties, series en films. Zo trainde hij al paarden voor films als Kruimeltje, Baantjer en Whitestar. Tegen de Stentor vertelt hij over zijn passie.

Bekendheid

Bij de ingang van de manege in Emmeloord hangen posters van meerdere Nederlandse films. “Tof dat ons paard zo prominent op poster staat van Kruimeltje. Ook het bruine paard Gerben heeft bekendheid vergaard door onder meer te spelen in Redbad, Baantjer: het begin en Kruimeltje 2.”

Nooit echt fout

“In Kruimeltje moesten we een paar lastige dingen voor elkaar zien te krijgen. Gerben moest leren om op commando te schoppen en dat is gelukt. Hij is altijd goed en veel inzetbaar. Gijs Naber en Loes Haverkort hebben op het paard gezeten. Soms hebben de paarden wat langer nodig dan professionele acteurs, maar iets fout gaat er eigenlijk nooit.”

Acht producties

Drie jaar terug werd Does voor het eerst gevraagd om paarden te leveren. “Het is begonnen bij de film Redbad. Er bleek zoveel behoefte te zijn aan paarden bij films dat we een bedrijf zijn begonnen die paarden voor films en tv-series kan leveren. Ik vind het erg leuk om te doen. Afgelopen jaar hebben we meegewerkt aan acht producties. In Emmeloord zitten we nu twee maanden. Ik kom met mijn vrouw uit Voorschoten. Hier is meer ruimte en zitten we nog mooi dicht bij producenten in Amsterdam.”

Filmwereld

“De filmwereld is een totaal andere wereld dan de paardenwereld”, vertelt Does. “Meestal hebben filmmakers niet direct affiniteit met paarden. Het is heel leuk om het dan te laten slagen. Toch zijn er overeenkomsten met bijvoorbeeld dressuur. Je werkt met een paard en wil het altijd beter maken om iets goed te doen in een film. Het is fantastisch om paarden terug te zien in de film.”

Ook acteurs

In Emmeloord traint Does naast 15 paarden soms ook beroemde acteurs. “Voor een nieuwe Nederlandse romantische film hebben we de afgelopen weken hier twee bekende Nederlandse acteurs getraind. Ik wil niet mijn mond voorbij praten en zeggen wie het zijn. Ze trainen hier om behendigheid te krijgen op een paard en op een normale manier op een paard te zitten.”

Training

Met water en vuur worden paarden getraind door Does. ,,Als een paard voor de film moet schoppen kost dat even tijd om het aan te leren. Dit kan bijvoorbeeld aangeleerd worden door een paard waar een ander paard een hekel aan heeft te laten zien. Niet alle paarden zijn geschikt om in films te spelen. Het paard moet op een kleine set koel blijven, er kan dan eigenlijk niks fout gaan. Anders kunnen ook allemaal dure apparaten kapot gaan.”

Alternatief

Does hoopt ook een alternatief te zijn voor paarden en trainers in het oosten van Europa. “In het Oostblok maken trainers soms een paard echt boos voor een op te nemen scene. Wij hebben natuurlijk te maken met dierenwelzijn. We willen niet iets niet goed doen wat schadelijk kan zijn. Soms zeggen we ook dat iets niet verantwoord is om te doen. We kunnen een paard nog niet al galopperend laten vallen. In het Oostblok werken trainers soms met een touwtje om daarover een paard te laten vallen. Dat willen wij absoluut niet.”

Toekomst

In de toekomst hoopt Does vaker mee te werken aan grotere filmproducties zoals Redbad. “We zijn niet zozeer gericht op het buitenland, ik denk dat er in Nederland genoeg films zijn waar we aan mee kunnen werken.”

Bron: De Stentor / Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Shutterstock

 

Reacties