Toename gevallen West Nijl Virus

Toename gevallen West Nijl Virus

0 24

Nadat vorig jaar weinig gevallen van paarden met West Nijl Virus (WNV) waren gerapporteerd in de Verenigde Staten -87 stuks volgens de offciële cijfers- is er dit jaar sprake van een flinke toename. Tot begin september staat de teller al op 187 gevallen van West Nijl, gevonden bij dieren, waarvan veruit de meeste paardachtigen zijn. De ziekte is verspreid over 33 van de vijftig Amerikaanse staten aangetroffen, met als koploper Louisiana met 26 gevallen.   

Het West Nijl Virus is de veroorzaker van een ernstige neurologische aandoening bij paarden die kan leiden tot sterfte. Ook mensen kunnen geïnfecteerd raken, want de ziekte is een zogeheten zoönose: een besmettelijke ziekte die van dier op mens kan worden overgedragen. Bij dit virus gaat de overdracht via insecten. Vogels raken het makkelijkst geïnfecteerd: zij vormen het virus reservoir. Het virus vermeerdert zich in de vogel en van hieruit wordt het weer verder verspreid.

In 5 jaar tijd (van 1999 tot 2005) heeft het virus zich van New York, van oost- naar westkust, over de gehele Verenigde Staten verspreid. Dit ging gepaard met vele ziektegevallen en zelfs sterfgevallen onder mens en paard.

Er zijn nog geen gevallen van WNV bekend in Nederland. Wel zou het virus door het veranderende klimaat aan het oprukken zijn vanuit Zuid-Europa.

Hoefslag/Chronicle of the Horse

Reacties