Thüringen: vierde veulen gepakt door wolf?

Thüringen: vierde veulen gepakt door wolf?

0 3224
wolf

Een paar dagen na de laatste melding is maandag opnieuw een dood veulen teruggevonden in een weide. Voor fokker Heinz Bley is het al het vierde dode veulen dit voorjaar. Er is nog geen genetisch bewijs, maar experts zijn van mening dat het het werk is van een wolf.

Moeilijk te bewijzen

Het is heel moeilijk om te bewijzen dat de veulens effectief door een wolf verscheurd zijn, aangezien de kadavers al zwaar aangetast waren. Dat kan aan de weersomstandigheden liggen, maar het is ook goed mogelijk dat andere dieren (wilde zwijnen, vossen en roofvogels) zich tegoed hebben gedaan aan de kadavers. Volgens wolvenexpert Silvester Tamàs is dat niet uit te sluiten: ‘Misschien was het veulen al dood en heeft de wolf gewoon van het kadaver gegeten.’

Ook het feit dat er van het voorlaatste dode veulen zo’n 50 kilogram vlees is gegeten, ziet Tamàs niet als sluitend bewijs: ‘Een wolf eet ongeveer vijf kilogram.’

‘5000 euro schadevergoeding’

Fokker Heinz Bley zegt aan de Mitteldeutscher Rundfunk dat de gedode veulens een nieuw verdienmodel zouden kunnen worden. Hij krijgt immers zo’n 5000 euro schadevergoeding per dood veulen. Bley ziet die manier van denken niet als gevoelloos, maar wel als pragmatisch: wie verlies lijdt door toedoen van de wolf, moet daarvoor vergoed worden. En in zijn geval gebeurt dat ook.

‘Geen wolvenprobleem’

Het ministerie van Milieu in Thüringer heeft het nog lang niet over een wolvenprobleem. Woordvoerder Tom Wetzling zegt dat er nog geen sprake is van ‘opvallend gedrag’ van de wolf. Dat houdt concreet in dat de wolf zou nieuwsgierig zou zijn dat hij dichtbij mensen zou komen of, zoals in Schleeswijk-Holstein, aanzienlijke financiële schade zou aanrichten. Pas dan zou men kunnen overwegen om de wolf af te schieten. Volgens Wetzling is dat in Thüringen nog zeker niet het geval.

Alle regelgeving staat in het Wolvenmanagementplan en de Natuurbeschermingswet. Maar de Duitse regering bespreekt momenteel wel de wijziging van die Natuurbeschermingswet, waardoor het afschieten van wolven vergemakkelijkt wordt.

Bron: MDR en St-Georg
Foto: archief

 

 

Reacties