Theo Fledderus: “Online paardrijden is een mooie aanvulling op wedstrijdsport”

Theo Fledderus: “Online paardrijden is een mooie aanvulling op wedstrijdsport”

0 261

In zijn nieuwe column schrijft Algemeen Directeur van de KNHS Theo Fledderus over de rol van de KNHS in de wedstrijdsport. Dat is volgens hem het ondersteunen van ruiters en organisaties. “Niet iedereen ervaart dat nog zo, maar daar willen we wel naartoe”, aldus Fledderus. “Mede daarom bekijken we hoe we de paardensport kunnen vernieuwen en dat is een complex verhaal.”

Aanpassingen

De Algemeen Directeur stelt dat de KNHS via het online paardrijden een hele nieuwe doelgroep bereikte. Bij de lancering van hun online platform waren alle evenementen binnen een paar uur vol. Hij schrijft: “Online paardrijden brachten wij tot stand om invulling te geven aan de startpas die door de maatregelen van de overheid niet meer gebruikt kon worden, omdat we niet meer op wedstrijd mochten. Zo kon elke paardensporter zich verder ontwikkelen terwijl de wereld op slot zat door corona. Als het online beoordelen van proeven blijft, dan zullen er wat aanpassingen in de spelregels volgen zodat het aansluit in de tijd na corona.”

Geen vervanging

De dressuurruiters die hun proeven insturen via het online paardrijden zien dit volgens Fledderus niet als vervanging van de wedstrijden. “En dat kan het ook niet zijn. Online paardrijden is ideaal voor de groep die geen vervoer heeft. Of voor ieder die (nog) niet op wedstrijd durft met een nieuw paard. En voor hen die niet een hele dag op concours kunnen. Online paardrijden is een mooie aanvulling op de wedstrijdsport die we al hebben. Hier zie je al een stuk vernieuwing.”

Beginnende ruiters

Ook wil de KNHS zich ze komende tijd bezighouden met het verbeteren van de opleiding van beginnende ruiters. “Voor hen is de route naar verbetering vrij ingewikkeld”, vindt Fledderus. “Met de juiste instructeurs en begeleiding is het te volgen. Maar het kan logischer en makkelijker. Denk hierbij aan de doorlopende leerlijnen die al verweven zitten in onze opleidingen. Welke vaardigheden heeft een beginnende paardensporter bijvoorbeeld nodig om een lange buitenrit te maken, of om de eerste wedstrijd te kunnen rijden?”

Digitaal toegankelijk

Het bovenstaande wordt transparanter gemaakt. “Dat willen we vastleggen in systemen zodat iedereen op zijn telefoon precies kan zien welke onderdelen hij al met welk paard heeft bereikt. We hebben nog wel een uitdaging voordat we leerlijnen in elke discipline en voor elke combinatie digitaal toegankelijk hebben. Er is al veel geautomatiseerd, maar nog net niet ver genoeg. Er zitten nog hick-ups in systemen, soms moet er nog een keer extra worden ingelogd. Dat willen we gladstrijken en daar zit nog wel wat werk in.”

De komende tijd gaat de KNHS aan de slag met deze en andere vernieuwingen. Fledderus sluit zijn blog af: “Zoals ik al begon, het is tamelijk complex en misschien heeft het daarom zo lang geduurd maar nu zijn we er keihard mee aan de slag!”

Bron: KNHS

Foto:  © Isa Wessels

Reacties