Theo Fledderus licht wijzigingen statuten en algemeen reglement toe

Theo Fledderus licht wijzigingen statuten en algemeen reglement toe

Afgelopen jaar heeft de KNHS een aantal belangrijke wijzigingen in haar statuten en het algemeen reglement doorgevoerd. Het waarborgen van paardenwelzijn, veiligheid en de integriteit van de paardensport zijn de belangrijkste uitgangspunten en doelstellingen. Nu we steeds meer onder een vergrootglas komen te liggen zijn dit belangrijke stappen voor een toekomstbestendige paardensport in Nederland. Theo Fledderus, algemeen directeur van de KNHS, licht dit toe.

Kritischer

“De statuten van de KNHS en het bijbehorende algemeen reglement dateerden nog uit 2002. Tijden zijn veranderd waardoor deze documenten hoognodig gemoderniseerd moesten worden. Ze vormen namelijk de basis van waar wij als KNHS voor staan en binnen welke kaders de paardensport in Nederland beoefend wordt.”

“We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat de wereld om ons heen steeds kritischer kijkt naar hoe we met onze paarden omgaan.  Als we daar geen duidelijke afspraken met elkaar over maken en er niet bewust voor kiezen om het welzijn van de paarden als het hoogste goed te behouden, dan kan het wel eens zo zijn dat we in de toekomst geen paardensport meer mogen beoefenen.”

Uitgangspunt

“Het belangrijkste uitgangspunt is om duidelijke afspraken te maken. Over hoe we binnen de paardensport in Nederland om willen gaan met het welzijn van de paarden, veiligheid van ruiters en de integriteit van de sport.”

Handhaving

Er wordt extra gehandhaafd, om zeker te zijn dat ruiters en/of wedstrijdorganisaties zich aan de bijbehorende spelregels houden. “Dat klinkt misschien hard, maar de realiteit is dat dit in uitzonderlijke gevallen nodig is. Het is niet toegestaan deel te nemen aan, of het organiseren van wedstrijden waar deze drie uitgangspunten in het geding komen. Als KNHS hebben wij het belang om het voortbestaan van de totale paardensport te behartigen. Als je lid bent van de KNHS dan draag je bij aan dit belang.”

Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat bijvoorbeeld betekenen dat je geen lid meer mag zijn van de KNHS. “We weten dat veruit de meeste ruiters, organisaties en overigen zich aan de regels houden, het belang ervan inzien, en deze waarderen.”

Benieuwd naar het gehele interview? Klik dan hier.

 

Bron: KNHS

Reacties