Tessa de Vries: “De showpaarden trainen is de beste ervaring die ik...

Tessa de Vries: “De showpaarden trainen is de beste ervaring die ik ooit heb gehad”

Tessa de Vries bij Apassionata © Privébezit

Tessa de Vries rijdt al vanaf haar zevende jaar paard en leidde haar pony zelf op tot en met het ZZ-Licht. Via een Facebook-oproep kwam ze vier jaar geleden bij de paardenshow Apassionata terecht en reed ze drie maanden mee in de show. Maar na een tijd verhuisde ze samen met haar zusje naar Canada en sloot zich aan bij de show Cavalia. 

Opgegroeid

De Vries begint te vertellen over hoe haar passie voor de paardensport is ontstaan. “Het zit eigenlijk wel een beetje in de familie. Ik zat eerst op ballet, maar toen ik zeven was wilde ik gewoon gaan paardrijden want mijn moeder reed ook al. Dus toen ben ik gaan lessen op de manege en ik ben er niet meer mee gestopt”, lacht ze. “Ik reed altijd op dezelfde manege en daar staat mijn oude paard nog steeds, dus daar kom ik ook al bijna 22 jaar over de vloer. Ik heb daar ook gewerkt en simpel gezegd ben ik er gewoon opgegroeid.”

Van niks naar het ZZ-Licht

“Mijn eerste pony kreeg ik op mijn twaalfde en heb ik helemaal zelf opgeleid van niks tot en met het ZZ-Licht. Op mijn zestiende kreeg ik een paard, een springer die al M sprong. Daar ben ik ook mee tot en met het ZZ-Licht dressuur en Z springen gekomen. Die hebben we ook weer verkocht en toen kwam mijn dressuurpaard. Ik heb hem vorig jaar september verkocht omdat ik in het buitenland zat en niet had verwacht zo snel weer terug te komen.”

Facebook-oproep

De amazone werkt namelijk bij de paardenshow Cavalia in Canada. Ze vertelt hoe het allemaal ooit begon met een Facebook-oproep. “Vier jaar geleden zag ik een oproepje dat een organisatie op zoek was naar een amazone voor paardenshows met hengsten. Ik was op dat moment net even de paarden uit, omdat ik geen zin meer had in een fulltime baan met de dieren, maar ik had nog wel mijn eigen paard. Het begon toch weer te kriebelen en toen dacht ik: ik reageer gewoon!”

Apassionata

Uiteindelijk bleek de oproep voor Apassionata te zijn. “Ik dacht dat het gewoon voor de zoveelste show met KWPN’ers was, maar dat bleek dus even anders. Ik ben uitgenodigd bij Daphne de Visser, een Nederlandse die in Duitsland woont. Het bleek om Shire-hengsten te gaan want die fokt ze. Daar ben ik vervolgens op gaan zitten en we waren beiden heel enthousiast. Helaas zou de show al vrij snel starten en had ik niet genoeg tijd om te trainen en mee te kunnen. Dus ik zou het jaar daarop meegaan, ook hartstikke leuk.”

Showpark Equila

© Privébezit

“Shires kunnen heel veel. Ze kunnen de Spaanse pas, passage, piaffe, ze leert ze allemaal hoge dressuur aan. Het ziet er natuurlijk heel gaaf uit in de show. Door omstandigheden heb ik de laatste drie maanden toch nog meegereisd en heb ik meegereden in de show. Het jaar erop zou de show er anders uit zien. De Shires kregen een minder prominente rol en ze gingen een park bouwen, Equila in München. Dat is een park met alles wat om paarden gaat, en daar wilden ze ook een show-theater, zodat je ‘s avonds nog een show kon bekijken als je het park had bezocht. Maar na een jaar hadden ze de Shires niet meer nodig in de show.”

Samen naar Canada

Ook het zusje van Tessa maakte inmiddels deel uit van het team. “Ik heb samen met haar in de show gereden en dat was heel bijzonder. Maar omdat de Shires niet meer nodig waren in de show, waren we allebei op zoek naar iets anders. In het showteam zat ook een acrobate die bij Cavalia vandaan kwam en zij bracht ons eigenlijk in contact met de baas van Cavalia. Hij bleek nog mensen nodig te hebben, dus toen vertrokken we samen naar Canada.”

Tessa met haar zus Minoek

Familiegevoel

“Het leukst aan de show is toch wel het familiegevoel. Je bent 24/7 samen, je beleeft van alles en je bent drie maanden op pad. Bij Apassionata was je ieder weekend ergens anders, dus dat verschilt wel met waar we nu werken. Mijn zusje reed bij Cavalia wel in de show, maar ik ben daar aangenomen om de show-paarden dressuurmatig te trainen. Dat is echt de beste ervaring die ik heb gehad!

Weer naar huis

“Ik ben nu sinds twee maanden weer in Nederland, want Cavalia stopte al vrij snel. Ze willen eigenlijk een permanente plek hebben in Las Vegas, dus zijn ook van plan om daar een show-theater te bouwen. De paarden kregen een tijd vakantie en ik ben vorig jaar mei weer terug gegaan om de paarden weer op te pakken. Maar het schoot nog niet echt op met de vorderingen. Dus in januari ben ik weer naar huis gekomen en nu heb ik weer een permanente baan hier, maar wel nog steeds in de paarden”, besluit de amazone lachend. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Reacties