Tekort aan top-juryleden verwacht in de Verenigde Staten

Tekort aan top-juryleden verwacht in de Verenigde Staten

juryleden
Constance Menard - Oceane de Mesille, Jury @ H Joanne Graham - Jury @ C Susan Hoevenaars - Jury @ M Anne Marie Swenden Joly Test Event WEG Normandie 2014 © DigiShots

Drie van de vier top-juryleden in de Verenigde Staten gaan in de komende 18 maanden met pensioen. Als de maximale leeftijd dus niet snel wordt verhoogd van 70 naar 72 jaar, blijft er maar één jurylid over, meldt dressage-news.com

Het aantal officials groeit niet mee met de groei die het aantal hippische topevenementen de laatste tien jaar doormaakt.

Strengere eisen

De rol van officials staat sowieso ter discussie, omdat de eisen strenger worden en er tijdens grote kampioenschappen zeven juryleden aanwezig moeten zijn in plaats van vijf. Dit zou het maken van fouten moeten voorkomen.

Een verhoging van de maximale leeftijd naar 72 is nog niet nabij, terwijl daar al wel een poos sprake van is.
Juryleden Gary Rockwell en Anne Gribbons houden er dit jaar mee op, Linda Zang gaat in 2019 met pensioen. Het trio acteerde op het hoogste niveau, inclusief de Olympische Spelen. Anne Gribbons zal als voorzitter van de jury optreden tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon in september.

Grote kampioenschappen

In 2018 beschikt de FEI over 35 juryleden die op 5*-niveau mogen acteren, dus Olympiscche Spelen, Wereldruiterspelen, Wereldbekerfinales en grote kampioenschappen zoals de Europese kampioenschappen.

Op de kalender van de FEI staan 177 van dergelijke evenementen dit jaar. Daar zij zeven juryleden nodig, alsook een panel van drie toezichthouders.

In Australië neemt binnenkort één van de drie internationale officials afscheid, in Canada en Italië stopt het enige jury-lid ermee en nog tenminste vier anderen worden volgend jaar 72.

Hoogste niveau

Ter vergelijking: In 2009 waren er in totaal 28 juryleden actief op de hoogste niveau, op in totaal 126 grote evenementen, waar toen maar vijf juryleden werden vereist en er nog geen toezichthouders waren.

Daarna nam het aantal internationale wedstrijden met 40 procent toe en het aantal juryleden met maar 25 procent.

Het aantal internationale combinaties nam toe van 577 in 2009 naar 756 eind april dit jaar, een toename van 30 procent.

Lees het volledige verhaal op dressage-news.com

Archieffoto: Digishots

Reacties