Te veel selenium kan leiden tot vergiftiging

Te veel selenium kan leiden tot vergiftiging

0 1419
hooi, voer

Selenium is een belangrijk spoorelement voor de spieren van het paard. Een paard van ongeveer 450 kilo heeft echter slechts 2 mg selenium per dag nodig. Een tekort aan selenium kan schadelijk zijn voor het paard, maar te veel kan zelfs giftig zijn.

Giftig

Selenium is een mineraal dat de cellen beschermt tegen zogenaamde vrije radicalen en daarmee tegen schade. Het paard haalt dit antioxidant uit zijn ruwvoer, krachtvoer en eventuele supplementen. Vooral bij ruwvoer van een zandgrond, komen seleniumtekorten regelmatig voor. Een paard kan een overschot aan dit antioxidant niet uitscheiden en te veel kan giftig zijn. Bij paarden die lijden aan chronische seleniumtoxiciteit wordt de diagnose alkalische ziekte gesteld. De dierenarts kan een paard met seleniumvergiftiging behandelen, maar met name de hoeven hebben veel tijd nodig om te herstellen.

Symptomen

De ernst van de symptomen bij een seleniumvergiftiging is afhankelijk van de hoeveelheid selenium en de tijd dat het zich in het lichaam heeft opgebouwd. Symptomen als bloedarmoede, gebrek aan vitaliteit, slechte vacht, brekende staartharen en scheuren in de hoeven kunnen wijzen op een vergiftiging. Bij twijfel, wordt het aangeraden om een dierenarts te contacteren. Daarnaast is het mogelijk om het ruwvoer te laten testen, wanneer bekend is wat er aan selenium in het voer zit, kan de rest van het rantsoen hier op worden afgestemd.

Bron: WagWalking

Foto: Jessica Pijlman

Reacties