Tamara de Jong-Broer: ‘Zo mooi wat de band met haar pony doet...

Tamara de Jong-Broer: ‘Zo mooi wat de band met haar pony doet voor mijn dochter’

Fenna en Dora na de operatie

Een band met je paard of pony kan veel verder gaan dan alleen verzorgen, rijden of dat hij je maatje is. Paarden oordelen niet en kunnen daardoor een grote steun zijn voor veel mensen. Zo ook voor de net zevenjarige Fenna, die door de fantastische band met haar pony Dora enorm gegroeid is.

Direct een klik

Fenna haar moeder, Tamara de Jong-Broer, vertelt: “Fenna had een leerachterstand op school en was erg onzeker. Toen ze een verzorg shetlander kreeg ging het al veel beter met haar. Toen kwam Dora op ons pad. Dora had een peesblessure gehad en de mensen waar zij van was hadden haar een half jaar op rust gezet. Ze had geen pijn meer en met lopen zag je er niks meer aan. We zijn bij haar gaan kijken en toen twijfelde ik wel even. Dora is een kruising tussen een Welsh en een Arabier, best pittig dus. Er liep een meisje met haar en Dora was erg vlug. Ze vroeg of Fenna met haar wilde stappen. Ik dacht dat ze dat nooit zou doen, omdat ze zo onzeker is, maar ze deed het toch. Dora ging direct langzamer lopen. Vanaf het eerste moment hadden ze een klik.”

Tumor

“We hebben Dora toen gekregen. Fenna had nog geen echte rijervaring, dus we hebben alles heel rustig opgebouwd. We waren net zo ver dat we lekker konden stappen en dat Dora dan ook ontspannen bleef, toen Dora een waas voor haar rechteroog kreeg. Daar zijn we twee maanden druk mee geweest, met zalfjes. Voor mijn gevoel klopte het niet en toen zijn we naar Utrecht gegaan voor onderzoek. Het bleek dat ze een tumor achter het oog had, dat net zo groot was als het oog zelf. Die moest eruit. De operatie zou niet lang duren, maar toch duurde het uren voordat ik een telefoontje kreeg. Het bleek dat bij het verwijderen de tumor was geklapt. Ze was echt door het oog van de naald gekropen.”

Gespannen

“Haar zicht was voor de operatie al minder, maar nu had ze dus geen zicht meer aan één kant. Daar was ze wel gespannen door in het begin. We hebben haar heel veel rust gegeven om te herstellen en gingen een paar keer per dag naar stal om vertrouwen op te bouwen. Fenna bracht dan veel tijd met haar door. Ik ben zelf grondwerklessen gaan volgen met haar, om van de spanning af te komen en haar vertrouwen te laten groeien.”

Verhaal kwijt

“In een jaar tijd hebben Fenna en Dora samen heel veel overwonnen en een hele goede band opgebouwd. Dora past zich ook echt aan aan Fenna. Als er iemand anders op Dora rijdt is het een hele andere pony; heel druk. Dat is echt dag en nacht verschil. Fenna is nu net zeven en sinds een maand rijdt ze los in stap, draf en galop. Het gaat nu ook heel goed met Fenna zelf. Haar leerachterstand is weg en ze scoort bovengemiddeld. Dat komt echt door haar band met Dora. Bij Dora kan ze haar verhaal kwijt. Dieren oordelen niet. Ze is iedere dag bij haar. Ze hoeft niet perse te rijden, lekker knuffelen is ook al goed. Hun band is zo enorm sterk. Het is zo mooi om te zien wat een band tussen een dier en mens kan doen en kan betekenen!”

Bron: De Hoefslag

Vergelijkbare artikelen

Reacties