Syrche Cordewener: “Ik hoop dat zij straks het stokje overneemt”

Syrche Cordewener: “Ik hoop dat zij straks het stokje overneemt”

Syrche Cordewener en de driejarige Éowym van Stal aan ’t Kanaal © Cindy Melching

Syrche Cordewener is haar zelfgefokte en inmiddels driejarige Tinker Éowym van Stal aan ’t Kanaal aan het opleiden. De moeder van deze merrie, Darcy’s Ranchero, is ook in eigendom van de amazone. Zij verschijnt de ene dag op concours in de Z1-rubriek en de andere dag loopt ze mee in de manegelessen. Cordewener hoopt dat de jonge Éowym zich net zo goed ontwikkelt als haar moeder, maar voor nu ziet de toekomst van de combinatie er al rooskleurig uit. 

Liefde voor Tinkers

Cordewener vertelt over haar achtergrond in de paardensport: “Op mijn veertiende kocht ik mijn eerste eigen pony en zo is het eigenlijk een beetje verder gegaan. Toen ik de juiste leeftijd had ben ik een paardenhouderij-opleiding gaan volgen en uiteindelijk ben ik op een manege gaan werken. Nu werk ik volledig voor mezelf, dus het is een mooie route geweest. Op dit moment heb ik voornamelijk Tinkers en Welsh pony’s. De Tinkers breng ik ook zelf uit in de dressuursport, ze lopen in een tweespan, in een vierspan en we doen af en toe mee aan een show op een evenement. Ze zijn enorm veelzijdig!”

Verrassing!

Haar liefde voor Tinkers ontstond bij haar eerste eigen pony. “Dat was een Tinker”, lacht ze. “Ik heb daar een aantal veulens van gefokt en toevallig is er toen nog een merrie bijgekomen.” De moeder van Éowym. “Ze kwam uit Ierland, maar het was een verrassing dat ze op dat moment drachtig was. Zo breidde de boel uit, ik heb inmiddels acht Tinkers, maar ik vind ze zo leuk.”

Rustig aan

“Eerder had ik een sportpaard, maar zij raakte helaas geblesseerd. Toen heb ik die merrie uit Ierland maar uit de wei geplukt en ben ik daar dressuurmatig gaan rijden. We rijden nu in het Z1, maar hebben de punten voor het Z2. Haar dochter, Éowym van stal aan ’t kanaal, is een driejarige en omdat ik niet meer in de B mag starten breng ik haar als het weer mag uit in het L1. De online-competitie is voor ons enorm fijn. We kunnen gewoon rustig B-proefjes rijden en ik hoop haar volgend jaar uit te brengen in het L1.”

Hoefslag@Home-wintercompetitie

Cordewener deed met allebei haar merries mee aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie. “Het online proeven rijden is echt wel even anders als je normaal gesproken gewend bent om op wedstrijd te gaan. Maar ik moet zeggen dat het een goede formule is. Zeker met mijn jonge merrie is het een goede stok achter de deur om goed op de letter te rijden en de lijnen mooi recht te houden. In een normale training blijft dat wel een beetje achterwege”, geeft de amazone lachend toe. “Als je dan zo’n proefje rijdt denk je wel even ‘oja, dat zijn de punten waar ik nog aan moet werken’. Dus daar deed ik het vooral voor. Omdat ik straks wel L1 met haar moet starten, wil ik al wel ervaring met haar opdoen en dan vind ik het zeker fijn om het op deze manier te kunnen doen.” 

Zo moeder, zo dochter

Syrche met de moeder van Éowym Darcy’s Ranchero © Luna Gerets

Éowym lijkt veel op haar moeder Darcy’s Ranchero. “Net zoals haar moeder is Éowym heel makkelijk, maar voor een Tinker wel sensibel en heet. Toch zijn ze allebei wel meewerkend, anders was ik er natuurlijk ook niet zo ver mee gekomen. Haar moeder loopt in de manegelessen mee, maar als ik er op zit loopt ze net zo makkelijk een proef uit het Z1. Éowym loopt op dit moment alleen nog maar onder mij. Ik vind haar op dit moment eigenlijk te goed om daar meerdere mensen op te zetten. Ik hoop echt dat zij net zo ver komt in de sport als Darcy’s Ranchero, maar we doen alles wel volgens het principe ‘we zien wel hoe ver we komen’. 

Stokje

De sportmerrie van Cordewener in klein van stuk, maar staat haar mannetje tussen de grote paarden. “Het Z1 is al best hoog voor een pony van 1 meter 40. Op dit moment zijn we bezig met de wissels wat ze ook goed oppakt, dus het Z2 gaat ze ook nog wel lopen, maar daarna wordt het natuurlijk steeds moeilijker. Ik hoop dat Éowym het stokje tegen die tijd kan overnemen.”

Mooie set

Als je meedoet aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. “Het zou natuurlijk ontzettend leuk zijn als ik die straks om mijn benen heb zitten. Als ik in het voorjaar met Éowym aan de slag mag in de ring hebben we een mooie nieuwe set en kunnen we samen shinen”, vertelt de amazone lachend tot slot. 

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:   

Reacties