Sylvana Wezeman: “Dankzij VDL Stud ben ik gaan springen”

Sylvana Wezeman: “Dankzij VDL Stud ben ik gaan springen”

0 1508
Foto: Sylvana Wezeman

Sylvana Wezeman begon zes jaar geleden als hippisch ondernemer in Grolloo. Het overlijden van haar vader heeft haar doen besluiten om haar droom na te jagen. “Ik heb eerst mijn school af moeten maken en daarna kreeg ik een jaar de tijd om te bekijken of ik mezelf kon redden. Ik ben bij VDL Stud begonnen en kreeg zo de kans om mijn eigen stal verder uit te bouwen.”

VDL Stud

Wezeman vertelt “De handel en het opleiden van paarden vind ik heel erg leuk. Ik wil graag zelf kunnen beslissen, bij een baas worden ze vaak of net verkocht of sommige paarden liggen je minder. Gelukkig had ik al een netwerk opgebouwd waardoor ik meteen enkele trainingspaarden op stal kreeg.” Tot haar 21e was ze fulltime dressuuramazone maar daar bracht VDL Stud in Winschoten verandering in. “Ik ging de springpaarden dressuurmatig trainen en pakte een keer een sprongetje mee. Dat vond ik zo leuk dat ik ben uitgegroeid naar een springamazone. Nu heb ik voornamelijk springpaarden op stal en af en toe dressuurpaarden.”

Samenwerking

De amazone heeft 15 springpaarden te rijden van drie tot zes jaar oud. “Ik heb een aantal trainingspaarden van buitenlandse klanten en een samenwerking met Stal Brouwer in Gieten. Voor hun rij ik ook een aantal paarden. Daarnaast heb ik één dressuurpaard, een vierjarige High Five merrie. Ik heb haar nu ingezet voor de fokkerij. Dat vind ik naast het rijden ook heel erg leuk. Zelf heb ik nog wat jonge paarden van veulen tot twee jaar.”

Foto: Sylvana Wezeman

Fokkerij

De amazone zou in de toekomst haar fokkerij uit willen breiden. “Ik vind het heel leuk om te zien hoe een veulen uitgroeit” vertelt Wezeman lachend. “Met de High Five merrie hoop ik mijn eigen dressuurlijn op te kunnen zetten. Ik heb ook nog een spring gefokte merrie, die is nu twee jaar. Volgend jaar hoop ik bij haar een veulen te kunnen fokken. Zo hoop ik voor constante opvolging te zorgen en met een eigen gezonde lijn lijkt me dat heel waardevol voor mijn bedrijf.”

Sport

“Ik vind het heel leuk om jonge paarden op te leiden en dat wil ik graag blijven doen. Er staan altijd wel een paar paarden op stal voor de verkoop. Het zou leuk zijn om een paar paarden langer aan te kunnen houden. Ik breng ze nu uit tot Z, ZZ of 1.40 niveau. Het lijkt me leuk om een keer een twee sterren GP te rijden. Dat zou ik graag met een toekomst paard van mezelf willen doen. Het geeft me een goed gevoel als nieuwe eigenaren makkelijk op de paarden kunnen rijden en ze het goed doen in de sport. Daar kan ik heel erg van genieten. Ik heb vroeger veel gedressuurd en dat werkt nu wel in zijn voordeel. Iedereen rijdt er fijn op weg en de paarden een goede start hebben gehad” vertelt de amazone.

Toekomst

De amazone runt haar stal zonder personeel en doet alles zelf. “Het mooiste zou zijn als ik in de toekomst nog iets groter zou kunnen worden in de handel. Misschien kan ik zelfs personeel in dienst nemen die kunnen helpen met zadelmak maken. Dat zou een goede extra service kunnen zijn. Mijn doel is om paarden fijn op te leiden waarna ze goed mee kunnen doen in de sport” vertelt ze enthousiast.        (MK)

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto: Sylvana Wezeman

Vergelijkbare artikelen

Reacties