Suus Kuyten: “Alfa Jordan en Iron Man willen altijd presteren”

Suus Kuyten: “Alfa Jordan en Iron Man willen altijd presteren”

Suus Kuyten
Suus Kuyten - Billy King CSI Eindhoven 2016 © DigiShots

Suus Kuyten is op dit moment in het Portugese Villamoura om daar een maand lang aan de start te komen. Ze heeft Alfa Jordan (v. Air Jordan), Dallas Du Domaine Z (v. Darco), EFS Top Contender (v. Lauriston) en Iron man 111 (v. Chatman) met zich meegenomen. Alfa Jordan en Iron Man mochten zich deze week bewijzen in de SCI4*-week op dit concours.

“Het was een pittige week”, vertelt Kuyten over de afgelopen dagen. “Er waren ontzettend veel deelnemers, de zwaardere proeven bestonden uit minimaal honderd ruiters. Daarnaast bouwde de parcoursbouwer ook enorm moeilijk, er waren elke keer maar vijf tot acht combinaties foutloos. Toch is het wel heel lekker om hier te mogen zijn, want thuis gebeurt er op dit moment weinig wat wedstrijden betreft”.

Zeker niet slecht

Ze vervolgt: “Het was moeilijk, maar zeker niet slecht. Ik had ook paarden mee waarmee ik een stap hoger wilde proberen, dus we liepen nog tegen wat dingetjes aan. Ik ben wel tevreden, maar het kan altijd beter. Als we op deze manier doorgaan gaat dat ons ook zeker lukken”.

Alfa Jordan

De amazone is nog niet heel lang een combinatie met Alfa Jordan. In januari nam ze de teugels van de hengst over nadat hij vier seizoen onder de Oostenrijkse Max Kuhner heeft gelopen. Ondanks dat ze vanwege corona niet optimaal aan elkaar konden wennen op wedstrijd, begrijpen ze elkaar steeds beter. “Hij heeft natuurlijk vier jaar dezelfde ruiter gehad en Max rijdt heel anders dan ik. Maar ik heb al een keer foutloos gereden in het 1.50M in Valkenswaard en hier in Portugal reden we ook foutloos in de Rankingsproeven. Dus dat zit echt wel goed”.

Fijne paarden

Ook Iron Man liep deze week mee in de 4*-klasse. “Het zijn twee hele fijne paarden. Ze willen beide erg graag, zijn erg voorzichtig in het parcours en doen altijd hun best. Ze hebben alle eigenschappen die een goed wedstrijdpaard moet hebben. Daarnaast willen ze altijd graag, wat ik ook erg belangrijk vind voor paarden op goed niveau. Als de paarden niet willen gaat presteren ook niet lukken”.

Hoger niveau

Zowel de paarden als de amazone hebben het wedstrijdritme weer goed te pakken. “Op zich hebben we deze zomer wel een beetje door kunnen rijden. Vooral de 2*-wedstrijden werden nog regelmatig georganiseerd, maar op hoog niveau bleef het een beetje stilliggen. Ik heb me dus aardig kunnen voorbereiden, maar ik heb nog niet heel veel op 4*-niveau kunnen rijden. Het is mooi dat ik hier nu de kans krijg om toch die stap naar het hogere niveau te kunnen maken. Natuurlijk zou de voorbereiding optimaler kunnen, maar ik denk dat elke ruiter hier daar last van heeft”.

Global Champions Tour

Het doel van Kuyten was om dit jaar mee te rijden op de Global Champions Tour, maar ook die werd uitgesteld vanwege het coronavirus. “Mijn plan is om dan alsnog mee te doen en ik zal Alfa Jordan en Iron Man zeker inzetten. Daarnaast hoop ik mijn dan zeventienjarige Dallas ook nog mee te nemen”.

De amazone verblijft nog een week in Villamoura met haar paarden. “Daarna concentreer ik me even op een veiling die ik thuis ga organiseren. Ik denk dat ik het dan even uit moet zitten in Nederland, maar ik hoop begin volgend jaar weer een concours te kunnen zoeken zodat we toch een beetje bezig blijven”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots

Reacties