Supplementen? Overdaad schaadt

Supplementen? Overdaad schaadt

Supplementen
Supplementen

Een poedertje zus, een druppeltje zo. Veel paardenliefhebbers zijn niet vies van het geven van supplementen. Alles voor het paard en baat het niet, dan schaadt het ook niet, toch? Toch wel. Overdaad aan een bepaalde stof kan juist een averechts effect hebben. Hoe zit dat?

 

Supplementen

Uiteraard willen we allemaal het beste voor ons paard. Gezonde voeding is van groot belang. Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor mens en dier, een tekort kan nare gevolgen hebben. Dus stoppen wij onze paarden voor de zekerheid graag iets extra’s toe, een supplement. En als dat met beleid gebeurd, dan heeft zo’n supplement ook beslist toegevoegde waarde.

Keuze is reuze

Supplement betekent letterlijk: ‘iets extra toevoegen aan’. Iets extra’s naast het standaard rantsoen. Vitaminespuiten, kruidenmengsels, gewrichtssmeersels of kalmerende poedertjes…. De keuze van vrij verkrijgbare supplementen is enorm. Welke supplementen worden veel gebruikt, waar zijn ze voor en helpt het? Raadpleeg het internet en er zijn talrijke ervaringen te vinden online. Veel sites bieden supplementen aan met een uitgebreide omschrijving van de werking. Het lijkt of er voor elk kwaaltje een oplossing in een potje voorhanden is. Heel vaak helpen supplementen ook. Maar dikwijls ook niet, en soms kan een overdaad zelfs schadelijk zijn.

Zelf dokteren?

Vooral het zelf dokteren en zelf toedienen van supplementen is niet altijd verstandig.  Immers, stoffen die onmisbaar zijn om effectief te functioneren kunnen in een te grote hoeveelheid juist giftig zijn. Een paar voorbeelden: in korte tijd een heel grote hoeveelheid onschuldig lijkend water drinken, kan levensbedreigend zijn. IJzer is ook zo’n stof die mens en dier nodig hebben. Bij ijzergebrek voelen we ons snel vermoeid en raken we in no-time buiten adem. Een ijzeroverschot in een paardenlijf geeft echter óók vermoeidheid, een te grote hoeveelheid ijzer stapelt zich op in de lever en uiteindelijk in andere organen wat funest kan eindigen.

Bij twijfel: vraag advies

Daarom is het zaak supplementen met het nodige (gezond) verstand toe te dienen. Twijfel je of iets wel goed is voor je paard? Of weet je het gewoon niet goed? Laat je dan adviseren door een voedingsdeskundige of dierenarts.

 

Bron: Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties