Gezonde tweeling ter wereld gebracht

Gezonde tweeling ter wereld gebracht

0 1967

Een wonder van de natuur, dat mag je het wel noemen: merrie Zerma heeft een supergezonde tweeling ter wereld gebracht. Broer O’Malley en zus Oilily Zerma maken het goed.

‘Over het hoofd gezien’

Jan-Willem de Feijter en Natasja van Drongelen zijn de gelukkige co-ouders. Ze fokken al jaren paarden, sportpaarden. Ze weten drommels goed welk risico de dracht van een tweeling met zich meebrengt voor de merrie én de veulens. Van te voren is Zerma dan ook scherp gecontroleerd. “Maar het is over het hoofd gezien”, stelt Jan-Willem vast, met de wijsheid van nu. “Mogelijk lagen ze te veel in één lijn in de baarmoeder.”

‘Ze had op me gewacht’

In de nacht van afgelopen dinsdag op woensdag was het zo ver. Zerma was gaan liggen. ,,Ik was net voor mijn werk terug uit het buitenland”, vertelt Jan-Willem. “Ze had op me gewacht.” Natasja belde hun dierenarts Marieke Mullaert van de dierenartsenpraktijk IJzendijke. Of ze zo vlug mogelijk wilde komen.

Binnen enkele minuten, even na middernacht, lag een mooi hengstveulen in het stro. “Ik had gehoopt op een merrieveulen”, vertelt Jan-Willem eerlijk. “Toen zag ik nog iets van een grote bal er achteruit steken. Ik wist eerst niet wat het was, tot ik ook twee pootjes zag. En daar was opeens een tweede veulen, een merrieveulen!”

Kleine kans

Dierenarts Marieke kon het eerst niet geloven. Alleen getalsmatig al. “De kans op een tweelingdracht bij paarden is slechts anderhalf procent en de kans op de geboorte van een tweeling is maar een half procent”, heeft ze opgezocht.  Als het toch tot een geboorte komt, is het risico groot dat beide tegelijkertijd naar buiten worden geperst. Dan komen ze klem te zitten, met alle gevaren van dien voor moeder en kroost. Marieke: “in dit geval is O’Malley er gelukkig net voor gefloept.”

Moeder Zerma geeft voldoende biest, zoon O’Malley en dochter Oilily Zerma drinken ook genoeg, is uit bloedonderzoek gebleken. O’Malley is wel een stuk groter dan zijn zus, maar ze oogt zondagochtend heel wat feller buiten in het weiland bij Jan-Willem en Natasja aan de Mosselpolderstraat. Ze toont overlevingsdrang. ‘Een geluk’, noemt Jan-Willem, dat Zerma al zes, zeven keer eerder is bevallen. Ze is ‘getraind’, maar op een nieuwe tweeling zitten Natasja en Jan-Willem absoluut niet te wachten. “Het is schitterend om niet meer dan één keer mee te maken.”

Bron: Gelderlander

Foto: Archief

Reacties