Suiker in voer: Mag het ietsje minder?

Suiker in voer: Mag het ietsje minder?

Suiker in voer
Suiker in voer: overdaad schaadt. Foto: Shutterstock.com

Suiker blijft een hot item. Niet alleen in onze eigen voeding letten we op de hoeveelheid hiervan. Ook bij paardenvoeding wordt angstvallig naar het percentage gekeken, want voor paarden geldt eveneens: te veel is nooit goed.

Weinig suikers nodig
Dat suikers energie leveren weten we allemaal, ook met name uit ons eigen voedingspatroon. Een snelle energiebom nodig? Dan pak je al snel een Mars of iets anders wat veel suikers bevat. Bij paarden is dit eigenlijk hetzelfde geval. Voedingsmiddelen die veel suikers bevatten zoals granen of bepaalde krachtvoeders leveren het paard snelle energie op. Suikers zijn zeker niet pertinent slecht, een paard heeft immers energie nodig om de gevraagde arbeid te kunnen leveren. Bovendien zijn suikers een belangrijke bron voor het functioneren van het zenuwstelsel en de hersenen. Niet elk paard heeft echter evenveel suikers nodig. Er is dus geen echte richtlijn voor de hoeveelheid suikers die je een paard mag voeren. Wél is het wel belangrijk om deze hoeveelheid af te stemmen op de hoeveelheid suikers die het paard verbrandt tijdens de training. Een paard wat weinig tot gemiddelde arbeid verricht, al op leeftijd is of gevoelig is voor suikers zoals bijvoorbeeld koudbloedrassen, heeft maar weinig suikers nodig in het voerrantsoen.

Suiker wordt verteerd in de maag en de dunne darm en wordt als glucose in het bloed opgenomen

 

Gras bevat suikers
Gras bevat suikers. Foto: Shutterstock.com

Vertering
Om te begrijpen hoe suikers precies gebruikt worden eerst even iets over de gang van zaken bij de vertering van koolhydraten en suikers. Suiker wordt verteerd in de maag en de dunne darm en wordt als glucose in het bloed opgenomen. Lees het complete proces van vertering, maar ook meer over de niet te onderschatte hoeveelheid suiker in gras (foto) en ruwvoer en de negatieve gevolgen van suiker voor het paard in het artikel dat in Hoefslag Voeding & Verzorging special is gepubliceerd. Heb je deze gemist? Geen probleem. Je koopt hem in de betere boekhandel, of je bestelt hem via Paardenmagazines. Ook kan je hem digitaal lezen (alleen op je tablet of mobiele telefoon).
Tekst: Sabine Timman
Foto’s: Shutterstock
Bronnen: Fibra Paardenvoeders & Pavo

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 16)

Reacties