Succesvol para-paard Abira overleden op 20-jarige leeftijd

Succesvol para-paard Abira overleden op 20-jarige leeftijd

Suzanna Hext - Abira FEI European Championships Gothenburg 2017 © DigiShots

De drievoudig Europees gouden medaillewinnaar Abira is op 20-jarige leeftijd overleden. Sinds 2015 vormde de ruin een combinatie met para-amazone Suzanna Hext. Zij schrijft op Facebook: “Shine brightly up there you legend. I love you to the moon and back.”

Familie Hutton

De in Denemarken gefokte ruin van Dom Perignon x Dolomit was in eigendom van Pammy Hutton en werd door haar zoon Charlie en dochter Pippa met succes gereden. Abira maakte deel uit van de internationale jeugdteams en won medailles met para-dressuuramazone Suzanna Hext .

Koliek

“Hij had al een keer dubbele koliek gehad en we wisten dat ze hem niet voor de derde keer zouden kunnen opereren,” vertelde Hutton aan Horse & Hound .

“Drie of vier maanden geleden had hij een slechte koliekdag en was hij gaan zitten. Hij verdiende het niet om ooit nog in doodsangst te verkeren, en ik wist dat het tijd was. We moeten eerlijk zijn tegenover onze oudere paarden en het is beter om een ​​week te vroeg gedag te zeggen dan een dag te laat.”

Europese kampioenschappen

Met Charlie ging de ruin naar de Europese kampioenschappen voor junioren in 2006 en 2007. Daarna zetten ze die lijn door in de Young Riders. Hier schitterden ze in 2008 en 2010. Het paar reed met succes de Lichte Tour op het nationale circuit en werd in 2010 gekroond tot nationaal winter inter I freestyle kampioen. 

Suzanna Hext

Dressuurpaard Abira reed in 2012 korte tijd met Pippa Hutton bij de Young Riders, voordat hij in 2015 een combinatie vormde met para-ruiter Suzanna Hext. Drie jaar daarvoor raakte de voormalig eventer na een rijongeval verlamd. 

Para-paard

Het paar boekte vervolgens talloze internationale overwinningen in de Grade III. Met als hoogtepunt het winnen van drie gouden medailles op de Europese kampioenschappen para-dressuur in Göteborg, Zweden, in 2017.

Speciale jongen

Hext vertelt: “Ik kan Abira, Pammy en Charlie eerlijk gezegd niet genoeg bedanken voor het feit dat ze me mijn leven hebben teruggegeven. Ze hebben mij daarmee ook geholpen weer in mezelf te geloven na mijn ongeluk. De kans die ze me gaven om weer wedstrijden te rijden met hun speciale jongen betekent de absolute wereld voor mij. Hij is mijn reddingslijn geweest.”

Bron: Horse & Hound

Foto: DigiShots

 

 

 

Reacties