Subtop I Zoë Zwiggelaar na winst in Joure: “Mijn ouders staan altijd...

Subtop I Zoë Zwiggelaar na winst in Joure: “Mijn ouders staan altijd voor mij klaar!

Tijdens de wedstrijd in Joure reed Zoë Zwiggelaar zich in beide Lichte Tour proeven naar een hoge klassering met Fidarsi Rossi (v. Sergio Rossi). De Prix St. Georges wonnen zij met 63,68% en in de Intermediaire I werden zij tweede met 64,12%.

Fijne proeven

Zwiggelaar vertelt enthousiast over haar proeven: “Ik was heel tevreden over de Prix St. Georges. Deze proef rijd ik bij de Young Riders ook vaak, en die zit dus wat beter in mijn systeem. Ik merk wel dat er wat strenger gejureerd wordt in de gewone Prix dan wanneer je die proef in een Young Riders rubriek rijdt. Je moet zorgen dat je alles echt heel erg goed afwerkt anders blijven er snel punten liggen. De Inter I proef is bij ons nog niet heel goed bevestigd, die moeten we wat vaker gaan rijden om daar ook handig in te worden. Nu is het nog een beetje zoeken tijdens het losrijden om alles goed uit de verf te laten komen. Daar komt nog bij dat dit een concours op gras was, en dat maakt voor mijn paard niet uit maar ik was nu wat voorzichtiger dan anders. Wat dat betreft ben ik een beetje een miep, ik was bang dat het glad zou zijn.”

Eerste paard

“Fidarsi Rossi is mijn eerste eigen paard.” gaat Zwiggelaar verder. “Toen we hem kochten als 3,5-jarige had ik net mijn ponytijd er op zitten. Ik reed al wel Z2 bij de pony’s, maar Fidarsi was alleen nog maar zadelmak en kende nog helemaal niks. We zijn nu 5 jaar een combinatie en ik heb hem alles zelf geleerd. We trainen al een tijd bij Loes Corsel, en nu ook bij Joyce Heuitink. Joyce let goed op mijn houding en zit, en werkt ook veel aan expressie in de rijderij. Loes werkt daarentegen weer veel aan de rust en de ontspanning, dit is dus de perfectie combinatie voor ons!”

NK in het verschiet

De combinatie staat op de Young Riders lijst voor het NK Dressuur volgende week. Wat zijn de verwachtingen? “Ik wil graag een zo goed mogelijke eerste proef rijden, met een kwalificatie voor de kür als doel. Er doen natuurlijk super goede combinaties mee, maar we gaan zeker een poging wagen om goed mee te kunnen draaien! Na dit NK gaan we meer aan de slag met het hogere werk. Dit jaar wil ik nog uitrijden bij de Young Riders, maar aan het eind van dit jaar wil ik wel de overstap maken naar de U25.” licht de amazone toe.

Ouders belangrijke spil

“We zijn nu ook al een paar keer internationaal gestart.” vertelt de winnares. “Een ontzettend dure aangelegenheid, die kosten daarvan zijn echt hoog. Ik ben mijn ouders dan ook heel dankbaar. Zij doen alles voor mij en hebben er ook heel veel voor over. Zij zijn mijn belangrijkste sponsor en zonder hen had ik dit allemaal niet kunnen bereiken!”

 

*** uitslagen volgen ***

 

Tekst: Jolanda de Nekker voor Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Melibre.be

Reacties