Subtop | Yvonne Snieder: “Mersken’s Kyan is een Ferrari”

Subtop | Yvonne Snieder: “Mersken’s Kyan is een Ferrari”

Foto: Hilde Dokter
foto www.hildedokter.nl

Yvonne Snieder wist Mersken’s Kyan (v. Tsjalle 454) naar 61,69% te sturen tijdens het Subtop meetmoment in Hollum. De combinatie kwam uit in de koningsklasse van de dressuur, de Grand Prix.

Talent

Snieder heeft de hengst in eigendom met Stal de Mersken. Ze kreeg de hengst als driejarige in training waarna ze voor de helft eigenaar werd. “Als vierjarige had ik het gevoel dat hij wel Grand Prix zou gaan lopen. Hij heeft zo veel talent en inzet. Daar zijn we op doorgegaan en gaan opleiden met het idee we zien wel hoe ver we komen. Ik wist wel dat hij het aan kon maar je moet het toch even doen. Ik ben heel gelukkig met het resultaat en de juryleden zaten dicht bij elkaar” aldus Snieder.

Ontspanning

Over het meetmoment vertelt ze “In de proef zat heel veel ontspanning. Ik loop er weleens tegenaan dat hij iets te hard gaat. We hadden nu bijna te veel ontspanning, ik hoefde niet zoveel te doen. De juryleden zeiden later dat er nog wat meer impuls in de passage mocht hebben. De proef ging goed tot de eerste serie. Daar hadden we twee fouten waardoor de drie daaropvolgende onderdelen ook wat minder gingen. Vanaf de pirouettes konden we ons herpakken en liep hij als een zonnetje. Normaal als hij een fout maakt dan raakt hij een beetje in paniek maar hij bleef nu heel rustig. Het was hier en daar een beetje te makkelijk. Daar had ik geen rekening mee gehouden” vertelt ze lachend.

Hoogste niveau

De sterke onderdelen van Kyan zoals de uitgestrekte draf, piaffe en passage werden beloond met achten. Snieder vertelt “We hadden nog een dikke onvoldoende voor het zig-zag appuyement. De verzamelde onderdelen liggen hem goed. Hoe moeilijker het wordt hoe beter hij het doet. Ik heb altijd wel gedacht dat hij in deze klasse het beste tot zijn recht zou komen. Hij moet nu wat meer moeite doen en kan zijn energie kwijt. Dat gaat beter dan de Lichte Tour, daar heb je veel lange lijnen. In de breedtesport maakte hij er ook een groot feestje van. We behaalden niet veel titels maar ik kon hem thuis verder opleiden naar het hoogste niveau.”

Ferrari

Over de temperamentvolle hengst vertelt ze “Er komt nu steeds meer ontspanning in de piaffe. Hij gaat dan echt van de grond en steeds beter zitten. Er zit nog zeker meer in en vanuit hier gaan we weer door werken.” De combinatie kwam één keer eerder uit op het hoogste niveau. “Dat was voor de Corona epidemie” vertelt Snieder. “De eerste keer was nog indoor en er gingen paarden weg waardoor hij in paniek raakte. Die wedstrijd was dus geen succes. We zijn verder door gaan sleutelen en nu buiten heeft hij meer overzicht. Hij doet het thuis zo goed dat ik zei we gaan het gewoon nog een keer proberen. Het is net een Ferrari.”

Foto: Ingrid Truijens

Zo vader zo zoon

Snieder heeft nog geen definitieve plannen met de hengst. Ze vertelt “Dit was het doel waar we naar toe werkten. Hier gaan we nu verder op door oefenen. Onze eerste missie is het realiseren van hogere scores en misschien gaan we wel naar de keuring.” Snieder heeft ook een periode de vader van Kyan, Tsjalle gereden. In veel opzichten lijkt de zoon op zijn vader. “Qua karakter lijken ze veel op elkaar. Maar ik denk dat Kyan iets meer temperament heeft dan zijn vader, die was wat gemoedelijker. Kyan heeft altijd een positieve instelling en het is een geweldig paard met zoveel inzet” aldus de amazone.

Reacties