Subtop I Youra Yeboah: “Als het niet lukt ga ik harder vechten...

Subtop I Youra Yeboah: “Als het niet lukt ga ik harder vechten tot het wel lukt”

0 1151
Youra Yeboah met Wiggy van de Keizershoeve. Foto: Denise van der Plas

Youra Yeboah maakte op haar tiende de enorme overstap van haar shetlander naar het paard Wiggy van de Keizershoeve (v. Diamond Hit). Hoewel het eerst nog wel heel erg wennen was is de combinatie ondertussen goed op elkaar ingespeeld en komen ze succesvol uit in de Junioren.

Perfectionistisch

Het was eerst nog maar de vraag of ze zou gaan springen of dressuren. “Uiteindelijk vond ik het springen een beetje eng worden”, vertelt Youra. “Ik had hiervoor nooit gesprongen en met Wiggy moest ik gelijk tussen de paarden. Dan spring je natuurlijk gelijk een meter of hoger. Dat vond ik wel spannend en de dressuur vond ik uiteindelijk toch leuker. Ik denk dat dat gewoon wat meer in mij zit. Daar zat gewoon meer potentie in dan in het springen. Ik ben heel perfectionistisch en dat zie je in alles terug. Ik ga na de zomer naar 6 VWO en sta gemiddeld een 8. Zulke cijfers wil ik ook graag behalen in mijn proeven.”

Familiepaard

Toen Wiggy net bij de familie Yeboah kwam heeft Youra’s moeder haar eerst doorgereden. Moeder Astrid Yeboah vertelt: “Ik heb de basis gelegd voor Youra maar heb zelf nooit een wedstrijd gereden. Ik ben ook zeker niet zo ambitieus als mijn dochter. Wat ik terug kon vinden over Wiggy was dat het inrijden redelijk goed verlopen is. Toch is het ergens fout gegaan want ze bouwt soms heel veel spanning op tijdens het rijden. Ze komt uit een oude lijn van Diamond Hit x Edison en kan dus zowel springen als dressuren. Vandaar dat Youra zelf de keus had wat ze wilde gaan doen.” “Ja, ik heb haar eigenlijk een beetje gestolen van mijn moeder”, geeft Youra lachend toe.

Wel wat anders

Maar voordat ze de keus tussen springen en dressuren kon maken, moest Youra eerst nog wat groeien. “Toen ik Wiggy begon te rijden begon ik aan de longeerlijn. Eerst vond ik het heel eng om te galopperen omdat ze naar mijn idee heel hard ging. Lichtrijden was toen ook heel moeilijk, ik kwam nog niet eens met mijn benen onder het zadel vandaan”, vertelt de amazone vrolijk. “Dat was wel wat anders dan mijn shetlander. Nu gaat het echt super goed en Wiggy laat heel veel potentie zien. Op wedstrijd kan ze alleen soms nog wel wat in zichzelf kruipen. Aan de buitenkant lijkt ze geen spanning te hebben maar ze keert heel erg in zichzelf.”

Potentie en talent

Daar ligt dan ook nog een verbeterpunt voor de combinatie, vindt Youra zelf. “Ik probeer haar altijd heel erg gerust te stellen. Dan wil ik er al gauw afblijven en dan vind ik het wel goed zoals het gaat. Als ik juist meer de leiding zou nemen denk ik dat ze daar beter op zou reageren. Wiggy is echt een super lief paard, ze zou nooit bokken of steigeren maar door de spanning laat ze soms minder zien dan ze kan. Via het Hippisch Trainings Centrum les ik bij Ton de Kok. Daarnaast les ik bij Annemarie Brouwer en Chantal Neeleman. Zij zeggen ook allemaal dat Wiggy potentie heeft en dat er echt talent in zit. Ik geef in ieder geval niet zomaar op. Als het niet lukt ga ik harder vechten totdat het wel lukt.”

Thuis verder

Dat blijkt, want tijdens hun Juniorendebuut in december behaalde de combinatie gelijk al een score van boven de 60%. “Daar was ik wel heel erg trots op”, geeft Youra aan. “Daarna zaten we alleen met al die stormen en toen kwam Corona. We zijn dus even thuis verder gegaan. Het was wel heel leuk dat we twee weken geleden gelijk weer een score van 62,65% behaalden. Ik hoop de volgende keer dat we weer starten goed gaat. Ik wil proberen er meer aan te blijven rijden. Ik denk dat als ik dat doe, dat onze scores ook hoger zullen worden.”

Ambities

Wat zijn vanaf hier de doelen van Youra met Wiggy? “Zolang ze het aankan en het leuk blijft vinden wil ik zeker proberen hogerop te komen. Met heel veel trainen geloof ik dat het wel moet lukken want ze laat veel potentie zien. Ik hoop haar eerst naar het ZZ-licht te rijden en daarna naar de Young Riders. Maar als ze het dan niet meer leuk vindt gaan we het ook niet doen. Hier lagen nooit onze ambities, we hebben haar gekocht als recreatiepaard en nu loopt ze in de subtop. Ik heb ondertussen in ieder geval wel de ambities, nu nog kijken of Wiggy die ook heeft”, sluit ze gedreven af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Denise van der Plas

Reacties