Subtop | Vivian de la Roy: “We zitten in een stijgende lijn”

Subtop | Vivian de la Roy: “We zitten in een stijgende lijn”

Vivian de la Roy, hier met Winsun © DigiShots

Met de schimmel Winsun (v.Rubels) was Vivian de la Roy actief op internationaal Grand Prix-niveau. Vandaag schreef de amazone een subtopoverwinning op haar naam met de halfbroer van haar voormalige Grand Prix-paard. Met Rousseau-zoon Gasquet scoorde ze 64,71% in het ZZ-Zwaar in Liempde, daarmee bleef de amazone bijna een procent voor op de nummers twee: Marleen van den Bisen en de Sandro Hit-dochter Symphony H.

Fijne proef

De la Roy reed vandaag in Liempde maar één proef. “Dat doe ik altijd, Gasquet heeft nog niet zo veel wedstrijdervaring. Dan rijd ik liever één proef goed”, licht ze toe. “Ik was zelf heel tevreden, over het algemeen was het een fijne proef. We zitten in een stijgende lijn en dat merk je in de proeven. Er zaten nog wel twee onvoldoendes in de proef, hij moet nog wat sterker worden in de pirouettes. De ene keer pakt dat wat beter uit dan de andere keer, vandaag gingen ze niet heel goed. Gasquet springt hele mooie wissels, waar we vaak achten voor krijgen, dus ook op de series scoort hij meestal goed. Vandaag kwam ik even niet op het juiste moment met mijn hulp, waardoor een serie de mist in ging. Maar dat lag aan mij, echt niet aan het paard.”

Terughoudend

Net als Winsun, komt ook Gasquet uit de eigen fokkerij van De la Roy en haar ouders. “We hebben een moeilijke start gehad samen. Hij kan soms wat onvoorspelbaar zijn en ik ben een keer hard van hem afgevallen. Gasquet is zeker niet gemeen, maar ik weet dat ik soms niet kan blijven zitten. In de training laat hij echt al hele leuke stukken zien, maar ik denk dat ik op wedstrijd zelf toch altijd een beetje terughoudend met hem ben. Thuis laat hij ook al hele goede dingen zien voor het hogere werk. Hij heeft een hele goede galop en stap, en zijn draf verbetert steeds meer. Hij wordt sterker en we kregen nu bij allebei de juryleden een 7,5 voor de draf.”

Winsun

De la Roy heeft een heftige tijd achter de rug, twee maanden geleden moest ze haar geliefde Winsun laten inslapen. “Winnie was als jong paard ook heel onstuimig. De andere paarden uit die moeder hebben dat niet zo, Gasquet en Winnie zijn de uitschieters geweest. Met hem heb ik ook volgehouden en dat is uiteindelijk ook helemaal goed gekomen. Het is heel toevallig dat ik de eerste keer Grand Prix met hem startte in Liempde, toen had ik ook een goede score. Het is daar altijd fijn rijden.”

Kilometers

Samen met haar ouders heeft De la Roy een eigen dressuurstal. “We fokken veulens en gaan daar meestal mee aan de slag als ze vier jaar oud zijn. Ik heb een aantal hele leuke opvolgers klaarstaan. Het doel is het opleiden maar uiteindelijk ook de verkoop. Het is ook leuk als je een paard verkoopt en je ziet dat hij het bij een andere eigenaar weer goed doet. Met Gasquet wil ik voorlopig ZZ-Zwaar blijven rijden. We hebben al vaker rond de 65% gescoord, maar we hebben ook veel minder gescoord. Hij is nog groen, heeft nog niet veel wedstrijdervaring en moet leren om gefocust te blijven. Dat leer je alleen maar door veel te gaan en kilometers te maken!”

Uitslagen

De tweede ZZ-Zwaar proef werd gewonnen door Danielle van Nispen en Grandeur’s Dewrie (v.Metall) met 61,86%. Neelke van Kollenburg en de Jazz-dochter Feline stonden in de Inter I aan kop met 71,62%. Ze bleven voor op Raymond Geraedts en Colorado van Ravensbos (v.Johnson), die 67,87% scoorden. Lobke de Jong en Cirano (v.United) pakten de overwinning in de gecombineerde Zware Tour rubriek (65,44%). Olga Boucher en Di Luca La Haya (v.Voice) werden met 64,89% tweede.

Selectie Jumping Amsterdam

De Prix St. George gold als selectie voor Jumping Amsterdam en was daarmee een drukbezette rubriek. Marieke van der Putten en Toskira (v.Sir Donnerhall) trokken met 74,63% aan het langste eind. Ook Dinja van Liere maakte indruk op het jurykorps, ze werd zowel tweede (73,82%), derde (72,43%) als vierde (71,99%) met respectievelijk de KWPN-goedgekeurde Geniaal (v.Vivaldi), de Connaisseur-dochter Haute Couture en de eveneens goedgekeurde Hermès (v.Easy Game). De vierde plek deelde ze met Dana van Lierop met Dodge Raider (v.Desperados) en Emmelie Scholtens met Hero (v.Apache).

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Reacties