Subtop | Vincent van Gasselt: “Ik rijd hem 9/10 keer met een...

Subtop | Vincent van Gasselt: “Ik rijd hem 9/10 keer met een lange teugel door het bos”

0 3005
dressuur algemeen

Vincent-Julien van Gasselt maakte gisteren met de ruin Delacroix (v. Dancier) een succesvol (73,46%) Intermédiaire II debuut op de subtopdriedaagse in Houten pakte de winst. Na afloop vertelt hij: “Ik had de proef van vandaag echt als meetpunt in mijn agenda staan. Ik wilde kijken of het zou lukken. Maar als het goed zou gaan, dan zou ik hem thuis Grand Prix klaar maken.”

Grand Prix klaar

Over de proef zelf vertelt Van Gasselt: “Er zijn altijd nog wel wat dingetjes die beter kunnen natuurlijk, maar het paard heeft heel veel talent en wil altijd hard werken. En buiten dat is het echt mijn vriend. Je voelt wel dat er dingetjes nieuw zijn in zo’n proef. Ik heb zelf een paar keer Lichte Tour gereden maar verder ook niet echt. Ik had deze wedstrijd staan als een meetpunt, dus ik wilde kijken gaat het of gaat het niet. En ik had ik mijn hoofd; als dit echt heel goed gaat, dan houd ik hem thuis om hem Grand Prix klaar te maken. 

Wedstrijdpaard in hart en nieren

Van Gasselt en Delacroix zijn nu vier jaar een combinatie, maar hebben in de loop der jaren een speciale band ontwikkelt. “Hij is speciaal in alles. Ik start dan op dit moment in de Inter II, maar rijd hem nog steeds negen van de tien keer met een los teugeltje door het bos. Toch is hij echt een wedstrijd paard in hart en nieren.” In de ring doet Delacroix nog meer zijn best voor zijn ruiter. “Ik kan altijd heel relaxed losrijden en ik ben nooit bang dat er ineens iets geks gebeurt. Toch is hij wel heel heet, maar ik denk dat je dat op dit niveau ook wel nodig hebt”, vertelt Van Gasselt lachend verder. 

Overgang

“Maar daarnaast denk ik dat het een heel goed Grand Prix paard gaat worden. Hij heeft een enorme instelling. Ik hoorde ook van de jury dat het lijkt alsof hij alles met twee vingers in zijn neus doet en hij is pas negen natuurlijk. Gelukkig is er al toegezegd dat ik de eerste ben die Grand Prix met hem mag gaan starten. En ik wil eigenlijk deze winter hem daarnaartoe werken en dat we het dan kunnen gaan doen! De overstap van inter II naar de Grand Prix is wel heel groot, maar ik denk dat we dat wel snel voor elkaar gaan krijgen.” 

Credits

Op de dagen dat Van Gasselt wel proefgericht traint, bezoekt hij zijn trainster Emmelie Scholtens. “Dan trainen we echt proeftechnisch. Voordat ik bij Emmelie kwam lessen was het allemaal nog niet zo vloeiend. Tot een jaar geleden kon ik nog niet eens één wissel rijden en zij heeft er wel voor gezorgd dat we op het niveau zijn waar we nu zijn. Dus wat dat betreft moeten de credits echt naar haar.” Besluit de enthousiaste ruiter.

Zie ook: Subtop | Vincent van Gasselt: “Delacroix is mijn beste vriend”

Tekst: Elaine Duurham

Foto: Archief

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Reacties