Subtop | Vincent van Gasselt: “Bij zo’n paard moet je van het...

Subtop | Vincent van Gasselt: “Bij zo’n paard moet je van het karakter afblijven”

Vincent van Gasselt en Delacroix (v. Dancier) - foto: privébezit

Vincent van Gasselt en Delacroix (v. Dancier) reden afgelopen zondag in Zeewolde naar een score van 70,22% in de Grand Prix en pakte daarmee ook de winst. Volgens de ruiter was het zeker geen foutloze proef en is er nog ruimte voor verbetering. 

Stormachtig weer

Hij vertelt: “Toen ik klaar was met de proef was ik super blij! Dit is natuurlijk nog maar het begin, het was geen mega belangrijke wedstrijd, maar ik ben ontzettend blij met hem. Hij doet het altijd voor mij.” Zondag, de dag van de wedstrijd, was het onstuimig weer. “Het was echt storm buiten met enorm veel wind. Dus ik kwam hier en dacht ‘oh jeetje.. Al die bomen aan de zijkant..’. Delacroix is van zichzelf heel heet, dus ik had eigenlijk niet zo’n hoge verwachtingen. Maar toen ik rond de ring reed en hem een paar keer beloonde, gingen zijn oren naar voren en deed hij het gewoon.”

Vertrouwen

“Zeker in zo’n situatie vertrouwt hij volledig op mij. Nu is het, zoals al eerder gezegd, wel zo dat ik hem van de vijf of zes dagen misschien één of twee in de baan rijd en voor de rest in het bos. Hij ziet daardoor natuurlijk ook heel veel”, legt Van Gasselt uit.

Ruimte voor verbetering

De proef liet nog ruimte voor verbetering. “Het binnenkomen was enorm slecht, wat het normaal helemaal niet is”, steekt hij lachend van wal. “Het voelde alsof hij ging changeren, maar omdat hij al zo heet was, wilde ik dat voorkomen. Ik legde toen mijn been er iets aan, maar daar schrok hij weer van. Het was echt wel een lelijke binnenkomer. Mijn achterwaarts ging scheef, ik had nog een telfout in de zigzag en gaf net te veel been in de passage. Voor mijzelf is dat een les dat ik hem gewoon met rust moet laten als hij met een oefening bezig is. Het was pas zijn tweede Grand Prix en die foutjes waren allemaal afstel dingen. Dus als dat er eenmaal uit is, kan ik een hele mooie proef neerzetten.”

Specialiteit

“Wij kregen wel achten en negens voor de piaffe en passage! Je bent al een goed stuk onderweg als je niet bang hoeft te zijn voor die tour. Hij haalt daar altijd hele hoge punten voor. Maar ook de pirouettes zijn een specialiteit. Afgelopen zondag liet hij twee kaarsrechte series zien en zijn stappen is ook meteen aan de lange teugel met die hals naar beneden. Qua oefeningen an sich kan ik alleen zeggen dat de zigzag minder was. Ik had in het begin een telfout, dan kan je nog net zo leuk door blijven rijden, wat ik natuurlijk wel deed, maar dan ben je al kwijt.”

Goede instelling

“In de training ben ik vooral er mee bezig dat Delacroix het leuk blijft vinden. Het is een heel meewerkend paard, en ik ben van mening dat als je een paard hebt met zo’n instelling en die alles voor je doet, je van het karakter af moet blijven. Dan moet je in de waarde laten hoe een paard nu eenmaal is. Ja, hij is heet, maar hij weet dat zo om te zetten dat hij het altijd heel goed doet. Je zou er voor kunnen kiezen om 10.000 keer hetzelfde rondje te rijden totdat hij helemaal perfect is, maar hij voelt zich comfortabel bij lekker het bos in gaan.”

Voor gek verklaard

Van Gasselt weet ook wel dat dat niet met ieder paard kan. “Zondag was die wedstrijd, maar zaterdag reden wij lekker ons ritje in het bos. Ik denk dan dat menig Grand Prix ruiter mij voor gek verklaart. Delacroix is echt een machine, een op en top sportpaard. Op stal staat hij te rusten als ik hem aan het opzadelen ben, maar als ik aan het losrijden ben galoppeert hij lekker door iedereen heen.”

Plannen

“Normaal gesproken bekijk ik mijn planning per wedstrijd. Vrijdag heb ik de kaderwedstrijd in Schijndel, maar ik wil vanuit daar verder kijken. Ik wil graag internationaal met hem weg, maar hij is pas 10, dus ik ben daar nog iets huiverig voor. Als hij het aankan zou ik het graag doen en ik denk dat hij dat kan, maar zo niet dan gaan we lekker zo door. Maar het ligt wel in de lijn der verwachting dat we dat deze winter gaan doen”, besluit de ruiter vastberaden. 

Tekst: Elaine Duurham
Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties