Subtop | Van Kersbergen pakt zege in Soest: “De slipjas is al...

Subtop | Van Kersbergen pakt zege in Soest: “De slipjas is al binnen”

Marije van Kersbergen - Tarpania's Hollywood Nederlands Kampioenschap 2017 WK Selectie Jonge Dressuurpaarden © DigiShots

Het ZZ-Zwaar op de subtopwedstrijd in Soest kwam gisteren op naam van Marije van Kersbergen. Haar Tarpania’s Hollywood (v. Furst Romancier) liep hier naar een unanieme eerste plek met 64,29%. “We hebben heel hard getraind afgelopen tijd. We wilden hem echt wat meer achterop krijgen, en ik merk nu dat ik dat in mijn proeven ook kan laten zien.”

Gespannen in de galop

Van Kersbergen vertelt verder: “Eerder reed ik nog erg voorzichtig, kreeg ik wel goede cijfers, maar wanneer je dan een foutje maakt is het moeilijk om het weer recht te trekken. Maar gisteren had ik het hele drafgedeelte haar er super fijn aanstaan. Ze bewoog mooi van de grond en kwam daardoor ook goed van mijn hand af, dus dat is natuurlijk super fijn.”

Hollywood is volgens de amazone wel snel gespannen, met name in de galop. “Ik kan het gelukkig wel steeds beter managen, maar we hadden nog wel een paar dure fouten. Het kan allemaal nog veel beter, maar ik merk dat het steeds meer een geheel wordt. Het is toch fijn als je merkt dat je niet voor niets traint.”

Steeds meer bij mij

We hebben haar van veulen af aan. Ze is zadelmak gemaakt bij Herman Koorman en sindsdien rijd ik er op. We zijn begonnen in de L1, dus dat is al een tijdje.” De grootste ontwikkeling die de merrie heeft doorgemaakt is volgens haar ruiter dat ze meer rust heeft. “Ze is een beetje een stresskip van zichzelf, maar ik merk dat ze op wedstrijden nu steeds meer bij mij is. Dat komt natuurlijk ook omdat de proeven steeds moeilijker worden, dus ze moet wel blijven opletten. Toen ik haar in het begin reed, reed ik bijvoorbeeld een Pavo Cup selectie, maar heb ik uiteindelijk de halve baan niet gezien”, vertelt de amazone lachend. “Ik merk dat ze gewoon op mij let en dat ik er fijn aan kan blijven rijden. Ze wordt in haar hoofd rustiger.”

Aanleg

“Ze heeft enorm veel aanleg voor het hogere werk. Hollywood kan heel goed sluiten, maar blijft tegelijkertijd altijd gaan. Ik les bij Adelinde Cornelissen en zij zegt altijd: ‘Het is zo bijzonder dat ze dezelfde passen blijft maken’ wanneer ik de piaffe of passage in of uitrijd.”

Wereldkampioenschap

Van Kersbergen had haar pijlen gericht op het WK, maar dat liep net even anders. “Helaas lagen we er in de eerste ronde al uit. Heel jammer, maar voor nu wil ik gewoon het ZZ-Zwaar bevestigd krijgen. Voor mij is het ook de eerste keer dat ik op dit niveau rijd dus het is voor ons allebei nieuw. Ik heb de slipjas al wel binnen dus ik ben er klaar voor!”

Bekijk hier de uitslag

Tekst: Elaine Duurham

Foto: DigiShots

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

 

Reacties