Subtop | Tanja Bunschoten-Foppen wint PSG in Wormerveer: “Het is bijna eng”

Subtop | Tanja Bunschoten-Foppen wint PSG in Wormerveer: “Het is bijna eng”

0 1981
Tanja Bunschoten-Foppen met Hadorijke

De pas 7-jarige Hadorijke (v. Desiderius L) zet haar zegereeks voort in de subtop. Tanja Bunschoten – Foppen wist gisteren met de jonge merrie de Prix St. George in Wormerveer te winnen met een gemiddelde van 63,60%. “We doen alles gewoon rustig aan, maar het is wel een doel om twee keer die 65% te scoren.”

Laag en rond op een trensje

De combinatie debuteerde in de Lichte Tour. “Ondanks de warmte liep ze er heel fijn aan, het was deze week natuurlijk wel wat anders trainen. Maar de proef was gelukkig foutloos, want bij een debuut moet je natuurlijk altijd wel een beetje aftasten. Ik heb haar afgelopen week veel vrij gegeven, maar als ik er op ging zitten dan was het vooral lekker op een trensje laag en rond rijden. Eigenlijk werkt het bij de paarden hetzelfde als bij mensen. Je bent toch wat rustiger en wat trager, dus ‘s ochtends vroeg een half uurtje rijden was voldoende. Gelukkig was de wedstrijd pas ‘s avonds, dus ze heeft nog lekker op het landje gestaan. 

Nood

Bunschoten-Foppen heeft de Desiderius L-dochter zelf gefokt samen met haar schoonouders. Ze heeft de moeder van de merrie, Zadelrijke en de oom Bonorijke ook onder het zadel gehad. Met die laatste reed ze ook Lichte Tour. “We hebben Hadorijke eigenlijk uit nood gefokt want de moeder kreeg een peesblessure. Dus toen hebben we haar maar laten dekken en toen is het dit geworden.” 

Cadeau

“Omdat ik met Bonorijke ook Lichte Tour heb gereden, leek het mij wel leuk om het met deze ook te proberen. Maar het is niet echt een doel geweest. Je begint eraan en omdat we haar uit nood hebben gefokt, zat er ook geen druk achter. Maar het is echt een heel groot cadeau geworden. We zijn er echt super blij mee en trots op! Ze heeft een hele mooie cadans van zichzelf, een prachtige aanleuning en ze wil gewoon altijd heel graag voor je werken. Dat is misschien nog het fijnst. Ik heb eigenlijk nooit echt ruzie met haar.”

Oneindige zegereeks

Twee jaar geleden startten de combinatie voor het eerst in het L2. “De zegereeks blijft zich voortzetten,” vertelt de amazone lachend.” Ik heb alle klassen uitgereden. Eigenlijk mocht ik alles overhoppen, maar ik dacht ‘ik rijd het maar uit’ want het ging zo hard. Ik probeer het rustig aan te doen, maar ze doet alle oefeningen met de oortjes naar voren en vindt het geweldig om te werken! Maar ik moet wel vaak ‘ho’ tegen mezelf zeggen, want ze is nog maar jong en het moet wel leuk blijven!” 

Het is bijna eng

“Het is ontzettend gaaf dat ik nu met haar in de subtop zit. We gaan nu gewoon verder kijken. In het ZZ-Zwaar mocht ik ook al gauw over, maar ik wilde gewoon boven de 65% halen. En dat is voor nu hetzelfde. Wanneer ik die scores kan rijden, ben ik heel tevreden en dan zien we wel waar we eindigen. Dus voor nu starten we nog een paar keer de Prix St. George, maar dan gaan we kijken of de Inter I net zo goed gaat dit jaar. Verder kunnen we nog niet, want ze is natuurlijk pas zeven, maar als ik zie hoeveel talent ze heeft kan ik alleen maar zeggen: ‘het is bijna eng’. Besluit de amazone lachend. 

Minderhoud

In Wormerveer waren er natuurlijk nog meer winnaars. Hans Peter Minderhoud zadelde GLOCK’S Casper (v. Westpoint) voor deze wedstrijd. Met een mooie score van 70,60% won het duo unaniem het debuut in de Grand Prix. Eigenlijk zou de combinatie pas p het CDI Falsterbo hun rentree maken, maar Minderhoud vond deze wedstrijd toch ook een geshcikt moment. 

De Intermediaire I werd gewonnen door Maud Hofland en Urbanus (v. Gribaldi). Zij kregen percentages van 64,27 en 63,09 want een gemiddelde winnende score van 63,68% opleverde. Sander Marijnissen was met zijn Gijsbert (v.Andretti) te sterk voor de concurrentie in het ZZ-Zwaar. Zij behaalden een score van 65,43% en pakten hiermee een unanieme eerste plaats.

Bekijk hier de gehele uitslag

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

 

Reacties