Subtop | Shelby Spierenburg: “Het bloempje is aan het ontpoppen”

Subtop | Shelby Spierenburg: “Het bloempje is aan het ontpoppen”

Shelby Spierenburg en Bliksem M ©Annie Damhof

Samen met haar paarden Champ (v. Oscar) en Bliksem M (v. Flemmingh) kwam Shelby Spierenburg afgelopen zondag aan start op het onderlinge subtopmeetmoment in Aerdenhout. Met Champ reed ze in de Prix St. Georges en Intermediaire I scores van 65,15% en 63,75% bijeen, maar haar proef met Bliksem M ging boven verwachting goed en maakte haar pas echt gelukkig. De bruine ruin liep naar een percentage van 65%. 

We gaan er voor!

“Ik was echt echt écht heel erg blij! De wedstrijd zelf verliep gewoon mega lekker en als ik met beide paarden zulke scores kan rijden ben ik hartstikke tevreden”, begint de amazone enthousiast te vertellen. Met Champ startte ze twee proeven en met Bliks, zoals ze haar paard liefkozend noemt, maar eentje. “Tijdens de corona ben ik met Champ vooral richting de Grand Prix gaan trainen en daar is hij stiekem best wel heet van geworden. Het is van nature al een pittig paard, maar nu grijpt hij elke diagonale lijn aan om in uitgestrekte galop te vertrekken. Dan denkt hij echt ‘we gaan er voor!’. In de Intermediaire I proef moesten we op de diagonaal een pirouette draaien, maar zodra ik de diagonaal op was gedraaid, zette hij vol aan voor de uitgestrekte galop. Dat werd een 2 én dat is een dubbelteller, dus dat drukte de score natuurlijk. Maar verder liep hij heel erg fijn!”

Gemis

Spierenburg maakte nog niet lang geleden haar rentree na een wedstrijd stop van twee jaar. “Op een gegeven moment ging ik voor een Amerikaans bedrijf in de sales werken en dat was eigenlijk niet te combineren met mijn sportcarrière. Die functie vergde toch meer tijd dan ik verwachtte, maar toen we ineens allemaal gingen thuiswerken bood dat wel perspectief voor mij om de trainingen weer op te pakken. Al met al heb ik het harde trainen, het rijden van wedstrijden en zo intensief met de paarden bezig zijn enorm gemist. Mijn sportcarrière kwam op een lager pitje te staan, terwijl het wel datgene was waar mijn hart lag en waar ik juist energie van kreeg. De paarden zijn mijn ziel en zaligheid.”

Vertrouwen

Bliksem M heeft een speciaal plekje in haar hart. “Op hem was ik het meest trots.Ik train nu een aantal jaar bij Coen van der Vlugt, maar vroeger trainde ik bij iemand anders die minder vertrouwen in mijn paard had. Ik had het gevoel dat Bliksem in zijn ogen niet goed genoeg was en dat hij niet in Bliksem geloofde.” Spierenburg deed dat al wel vanaf het eerste moment dat ze de Flemmingh-zoon zag. “Samen met mijn vader bezocht ik een meneer die allerlei 2,5-jarige paarden op de veiling kocht en weer doorverkocht. Ook Bliksem stond daar, hij werd bij de hengstenkeuring afgekeurd en daardoor kon die meneer hem kopen.”

Gewoon gekocht

“Op een dag reed ik met mijn vader naar de wei waar alle paarden stonden en toen we over het hek klommen was het Bliksem die meteen op ons af kwam. Dat weet ik echt nog heel erg goed”, vertelt de amazone glunderend verder. “Zonder dat we heel veel van hem wisten hebben we hem toen gekocht. Het is een heel chique en rank paard met hele lange benen, dus ik vond het ook al meteen een heel mooi paard. Gelukkig was mijn vader ook direct overtuigd en duurde het niet lang voor ons avontuur begon.”

Iedereen omver blazen

“Sinds ik bij Coen train ben ik heel anders gaan rijden en al vrij snel kwamen we er achter dat Bliksem meer in zijn mars heeft dan dat mensen ooit van hem hebben gedacht. Ik heb altijd in hem geloofd! Ik wist dat er ooit een moment zou komen dat hij iedereen omver zou blazen en eindelijk was zondag dat moment daar. Hij liep bij één jury naar een score van 66,47% en dat is voor hem een nieuw record in de Lichte Tour. Op het protocol gaf zij ook nog aan dat ze het een erg leuk paard vond en dat haar voorkeur naar Bliksem uitgaat in plaats van naar Champ. Normaliter zijn de mensen wat enthousiaster over Champ, omdat hij een heel imponerend paard is om te zien. Bliksem doet gewoon lekker zijn eigen ding.”

Trots

“Zo was zijn draf vroeger niet heel spectaculair, maar door het trainen van de piaffe en passage heeft hij ineens een hele andere aanspanning in zijn lijf, waardoor het nu echt super gaat. Er zit altijd nog ruimte voor verbetering in, maar zeker met Bliksem’s verhaal in mijn achterhoofd ben ik onvoorstelbaar trots. We hebben aan iedereen bewezen dat we het wel kunnen.”

Simpeler dan gedacht

Bliksem heeft volgens zijn amazone wel een apart karakter. “Alles moet eigenlijk een beetje op zijn manier. Hij kan bijvoorbeeld enorm zenuwachtig worden als er ineens iets anders naast de bak staat”, lacht ze. “Dat we de laatste tijd zo vooruit zijn gegaan zit hem er denk ik ook in dat ik nu goed weet hoe ik met Bliksem om moet gaan. Samen met Coen gooide ik mijn manier van trainen helemaal om en vanaf dat moment bleek het ineens allemaal veel simpeler te zijn dan ik lange tijd dacht.”

Ondergeschoven kindje

“Het is ook gewoon een laatbloeier hoor”, vertelt de amazone vrolijk verder. “Het is een Flemmingh en ik hoor van meerdere mensen dat zijn nakomelingen pas op latere leeftijd gaan groeien. Qua body, maar ook mentaal. Het is een lang en groot paard, geen krachtpatser zoals Champ, maar omdat ik op een bodybuilder-manier ben gaan trainen, verandert zijn lijf. Als we trainen, trainen we hard, maar daarna is het ook weer klaar. Een beetje intervallen. Bliksem is als paard enorm gegroeid, krijgt meer zelfvertrouwen en je kunt nu wel stellen dat het bloempje aan het ontpoppen is. Dat vind ik het meest bijzonder aan hem. Bliksem was altijd het ondergeschoven kindje, maar dat is nu echt wel voorbij. Bliks is gewoon Bliks en doet zijn eigen ding.”

Maximaal genieten

Wat de toekomst brengt vindt de amazone moeilijk te zeggen. “Je weet natuurlijk nooit hoe je paard op een hoger niveau gaat presteren, maar mijn focus ligt nu op de Lichte Tour. Ik wil daar het maximale uithalen. Wie weet ga ik ook nog internationaal op pad met twee paarden. Dat zou helemaal super zijn, maar we zien het wel”, vertelt Spierenburg vrolijk tot slot.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan).

Foto:  Annie Damhof

Reacties