Subtop I Saskia van Ommeren: ‘Onze doelen worden steeds verlegd’

Subtop I Saskia van Ommeren: ‘Onze doelen worden steeds verlegd’

saskia van ommeren - peacock

Saskia van Ommeren timmert met de door haarzelf opgeleide Oldenburger ruin Peacock (v. Laudabilis) behoorlijk aan de weg in het ZZ-Zwaar. Dit weekend verdiende ze weer een winstpunt op de subtopwedstrijd in het Zuid-Hollandse Westmaas.

“Peacock is een geweldig paard en heel betrouwbaar,” vertelt Van Ommeren. “Soms zet ik er een van mijn lesklanten op, zodat ze kunnen voelen waar het naartoe kan. En om bijvoorbeeld de wissels te voelen.”

Eerste wedstrijdpaard

Van Ommeren kocht de donkerbruine Peacock acht jaar geleden toen hij 4 was en nog maar net zadelmak. “Ik was op zoek naar een jong paard om zelf op te leiden en mee de ring in te gaan. Ik was net afgestudeerd en had daarvoor alleen paarden voor andere eigenaren gereden. Peacock is mijn eerste eigen wedstrijdpaard.”

Het zelf opleiden en uitbrengen van de donkerbruine ruin bleek een ‘ontzettende leerervaring’. “We hebben alles samen geleerd. Peacock was behoorlijk slap toen we begonnen, hij is dan ook best een groot paard. Hij moest sterker worden, vooral achter. Daar heb ik best veel tijd in gestoken. We zijn in de B begonnen en steeds een stapje hogerop gegaan. Peacock is een heel lief paard en werkwillig paard, ik ben er nog nooit vanaf gevallen. Maar hij is ook een beetje een binnenvetter. Ik merk dat met name op wedstrijd. Ik voel dat hij zich wat vasthoudt als ik gespannen ben. We kennen elkaar na al die jaren door en door.”

Finesse en rijkunst

Toen de combinatie de punten binnen had voor het Z, ging Van Ommeren trainen bij Hans van Bedaf. “Daar zijn we aan de wissels begonnen en die pakte hij heel makkelijk op. Ik merk dat het nu allemaal heel precies komt. Pirouettes rijden vraagt om finesse en rijkunst. Ik verleg mijn doelen steeds een stukje. Ik heb Peacock gekocht als dressuurpaard en had Z voor ogen. Inmiddels is dat doel de Lichte Tour.”

Voor de afwisseling neemt Van Ommeren haar paard twee keer per jaar mee naar de Veluwe. “Om lekker in de bossen te rijden. Dat vindt hij fantastisch. Peacock is heel allround, springen doet hij ook heel graag. Ik heb met hem mijn Orun niveau drie gehaald.”

saskia van ommeren - peacock

Pensionstal

De amazone combineert haar werk als business controller met haar eigen pensioenstal Keizersdijk in Strijen. “Het wordt steeds een beetje groter. We hebben nu dertien paarden en ik rijd er daarvan vier zelf bij. Onlangs heb ik mijn andere paard verkocht, een zesjarige merrie die laat was ingereden omdat ze eerst een veulentje heeft gekregen. Dit paard heb ik in negen maanden naar het M gereden. Het liefst wil ik er weer een jong paard bij om zelf op te leiden. Daar ben ik handig in geworden en ik vind het daarnaast ook super leuk om te doen. Je voelt de paarden groeien en ik probeer de potentie van een paard eruit te halen. Soms is er maar heel weinig nodig voor heel veel resultaat. Als de basis goed is, kan een ander er zo mee wegrijden. Ik ben nu niet heel actief op zoek, dus dat kan er zomaar pas volgend jaar een keer van komen.”

De 12-jarige Peacock is volgens zijn amazone niet te koop. “Je weet natuurlijk nooit precies hoe het loopt, maar in principe is dit mijn eigen paard. We gaan kijken hoe ver we kunnen komen en daarna is het wellicht het perfecte paard voor mijn lesklanten.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto’s: Hannah Verhoeven, foto Verhoeven

Reacties