Subtop | Rosalinde Lammerts: “Hij had zoiets van ‘kom maar, we doen...

Subtop | Rosalinde Lammerts: “Hij had zoiets van ‘kom maar, we doen het'”

Rosalinde Lammerts - Romanoff ©DigiShots

Op de rug van haar zelfopgeleide Romanoff (v. Rubinero) reed Rosaline Lammerts twee keer naar winst (68,714% en 63%) in het ZZ-Zwaar tijdens de subtopwedstrijd in Soest. Haar paard had voorheen last van spanning, maar daar was afgelopen zondag niks van te merken.

Laatste keer ZZ-Zwaar

“Ja! Ik ben heel tevreden!”, begint Lammerts te vertellen. “Ik ben er een jaar tussenuit geweest, omdat ik aan een ongeluk een hele ongelukkige, kleine blessure had overgehouden. Toen was er storm, later had ik een plan gemaakt, maar toen kwam corona. Dus dit was weer de eerste competitiewedstrijd en daarmee ook meteen de laatste voor het ZZ-Zwaar.”

Winstpunten

Het doel van de amazone was om in Soest haar laatste punten te behalen. “Ik wilde in ieder geval met met één winstpunt naar huis, maar ik ging met de laatste drie, dus daar ben ik natuurlijk super tevreden over.”

Zijgangen

“Waar ik vooral heel blij mee was in de proef was dat hij weinig last had van spanning. Dat heeft hij soms, maar in dit geval was dat helemaal niet zo, dus dat was voor mij heel fijn rijden. Hij heeft normaliter ook moeite met lengtebuigingen, waardoor de zijgangen als de appuyementen wat lastiger zijn voor hem. Maar dat heb ik nu niet eens gemerkt! Ik was dus vooral tevreden over de zijgangen, dat deed hij heel fijn.”

Niet van nature

“Ik heb in de quarantaine-periode zeker extra gewerkt aan het stukje losgelatenheid en de lengtebuigingen. Als de basis wat dat betreft gewoon goed is, is de proef sowieso fijner te rijden. Van nature is het een paard met niet zo’n makkelijk lichaam, het komt niet vanzelf, dus des te belangrijker dat de basis goed is. Het is een groot paard die ook nog vrij kort is. Het stukje losgelatenheid achter het zadel heeft hij niet van nature mee”, legt ze uit. 

Twee keer zo hard

“Als hij spanning heeft uit hij dat niet, maar ik voel dat hij zich enorm intrekt. hij kruipt in een schulp en dan moet jij als ruiter twee keer zo hard werken om hem door die proef heen te krijgen. Nu merkte ik dat hij heel braaf, fijn, gehoorzaam zijn ding deed. Volgens mij had hij echt zoiets van ‘Kom maar en we doen het!’.”

Opleiding

Lammerts kocht haar paard op twaalfjarige leeftijd toen hij tweeënhalf was. “Ik heb alles samen met hem geleerd. Bij de pony’s reed ik leuk mee en leerde ik de basis van de dressuur, maar hem heb ik zelf opgeleid tot hier. We mogen nu Lichte Tour!” 

Lezen en schrijven

De amazone kent Romanoff dan ook door en door. “Het is een goudeerlijk dier. Als ik bijvoorbeeld op ander terrein ben en ik zit er op, dan gaat hij absoluut niet verder voordat mijn ouders met hem meegaan. Die moeten echt voor hem uit lopen en dan loopt hij nog net niet op hun schoenen. Dat is echt zijn spanning dan ook. Het is een goudeerlijk, eenkennig dier en daarom kan ik lezen en schrijven met hem.”

Verkoop

“Ik heb voor mijzelf besloten dat ik met hem wel de Lichte tour in ga. Hij heeft nu wel een mooie leeftijd voor de verkoop, gezien ik thuis ook nog twee jonge paarden heb staan. Die worden deze zomer zadelmak gemaakt, dus dan heb ik weer twee nieuwe projecten. Ik wil hem nu in de Lichte tour starten en kijken voor hoever dat goed gaat en dan is mijn plan om hem dan toch te verkopen, zodat iemand anders ook nog van hem leert. Het is een super leerpaard”, sluit de amazone af. 

Bekijk hier de uitslag

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

 

Reacties