Subtop | Romy Bemelmans: “Als hij loopt, loopt hij fantastisch”

Subtop | Romy Bemelmans: “Als hij loopt, loopt hij fantastisch”

Romy Bemelmans - Hiphop Subtop Tolbert 2020 © DigiShots

Romy Bemelmans won afgelopen zondag de gecombineerde Lichte Tour rubriek op de subtop wedstrijd in Uden. Zij kreeg van de jury 68,16% voor haar Prix St. Georges proef die ze reed met haar zelf-opgeleide Jazz-nakomeling Hiphop. 

De amazone is met deze score hartstikke tevreden vertelt ze na afloop. “Ik ben gewoon super blij! Hij is nog jong en het was pas de tweede keer dat we uitkwamen in de Prix St. Georges.”

Vooruitgang

Hiphop is volgens zijn amazone een echte Jazz. “Hij heeft heel vaak spanning, maar dit keer was dat gewoon weg. Dit keer was hij heel erg rustig en zo ontspannen, die vooruitgang maakt mij gewoon heel erg blij. In de proef ging het draf-gedeelte super! In de galop had wat dure onvoldoendes op de onderdelen die dubbel tellen, dus daardoor viel het percentage wat lager uit.”

Klaar

“Als hij loopt, loopt hij fantastisch. Ik heb nog nooit zo’n goed paard gehad. Maar soms gaat het ook iets minder soepel. Er kan tijdens een wedstrijd tien keer een deur opengaan en dan gebeurt er niks. Wanneer het dan voor de elfde keer gebeurt en hij reageert erop, is het klaar. Dan kan je er eigenlijk niks meer mee” vertelt Bemelmans lachend.

Samenwerking

Hiphop is het moeilijkste paard dat Bemelmans ooit heeft gehad. “Hij is extreem goed, maar ook net zo moeilijk. Het is een heel apart paard, maar daardoor heb ik ook zo’n goede band met hem. Hij heeft zo’n groots karakter wat het ook heel leuk maakt om met hem samen te werken, ook al is hij niet de makkelijkste.” 

Hoge punten

Toen de amazone Hiphop onder het zadel kreeg had de ruin veel last van spanning. “Ik heb hem toen de tijd gegeven en het rustig aan gedaan. Wat resulteerde in veel buiten rijden en daarnaast stond hij iedere dag op de wei. Dat hij genoeg kon ontspannen vond ik het aller belangrijkst. Maar omdat Hiphop zo extreem goed liep op wedstrijd, kreeg ik altijd hele hoge punten waardoor ik snel over moest naar de volgende klasse. Maar eigenlijk was hij er steeds nog net niet klaar voor. Hierdoor reed ik dus steeds in een klasse waarin hij nog niet helemaal was bevestigd. Op een gegeven moment heb ik hem gewoon thuis gehouden om te werken aan de controle.” 

Lessen

“Sinds kort les ik bij Nicolette van Leeuwen. Ik heb tien jaar lang les gehad van Jan Peeters, maar hij is afgelopen jaar overleden. Dus voor mij was het heel moeilijk om te zoeken die bij mij past. Gelukkig klikt het met Nicolette wel heel goed. We werken vooral aan de ontspanning en gelukkig zie ik ook echt vooruitgang.”

Toekomstplannen

Nu is het voor de combinatie een kwestie van doortrainen. “De fouten in de galop moeten er uit. Ik wil gewoon geen onvoldoendes meer. En verder wil ik alles eruit halen wat erin zit. Ik heb geen plannen voor een eventuele verkoop of iets dergelijks. Hij blijft bij ons en ik ga proberen het hoogst mogelijke te behalen. Over twee weken starten we weer in Udenhout en gaan we proberen om dit kunstje te evenaren” besluit de amazone. 

Klik hier voor de uitslag

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties