Subtop | Renate van Uytert – van Vliet: “Ik had de...

Subtop | Renate van Uytert – van Vliet: “Ik had de tijd om te genieten”

Renate van Uytert van Vliet - In Style NK Dressuur 2020 © DigiShots

Op het onderlinge subtop meetmoment in Schijndel verscheen Rentate van Uytert – van Vliet met de goedgekeurde KWPM-hengsten Just Wimphof (v. De Niro)  en In Style (v. Eyecatcher) aan start. Just Wimphof behaalde in het ZZ-Licht een mooie score van 74,929% en voor de ZZ-Zwaar-proef met In Style kreeg de amazone 75,714%. 

Een stuk makkelijker

“Ik ben super blij eigenlijk! Ze gingen allebei heel erg goed, heel cool”, begint de amazone te vertellen. “De laatste wedstrijd die we gereden hadden was de training voor het WK en daarna kwam corona. Dus eigenlijk hebben we thuis rustig aan doorgetraind en zijn we vooral met de basis aan de slag gegaan. Dat er even geen wedstrijddruk was, vond ik eerlijk gezegd ook wel fijn. Het was rustiger en ik kon wat sneller doorwerken. Vandaag zag ik dat ook bij allebei de paarden terug. Er is een tijdje overheen gegaan, maar ze liepen allebei een stuk makkelijker hun proef door.”

Pittig proefje

Just Wimphof boekte met name progressie in de constantheid. “Hij is nu echt een soort van volwassen geworden. Hij loopt met meer balans en het geheel is gewoon veel constanter. De zijgangen gaan ook een stuk beter. Vroeger was het na een wending een beetje rommelig of moeilijker, maar nu loopt hij gewoon heel lekker door zijn proefje heen. In de ZZ-Licht proef zitten best wel veel wendingkjes enzo, ook in de galop. Het is een pittig proefje, maar we kwamen er nu goed doorheen”, vertelt van Uytert – van Vliet. 

Plezier

“Ik vind het, als ik thuis train, erg belangrijk dat al mijn paarden los zijn in hun lichaam. Het is dus niet zo dat ik bepaalde oefeningen extreem vaak train, maar het doel is om de constantheid en het plezier steeds een stukje verder uit te breiden.”

Uitschieters

Tijdens de proef met In Style kon de amazone écht genieten. “Hij was altijd al heel constant, maar ik had nu de tijd om te denken; ‘zo. Het gaat lekker.’ Het is allemaal wat vanzelfsprekender geworden. Voorheen moest ik tussendoor toch wat kleine dingen corrigeren of zaten er nog wat slingertjes in, maar nu vond ik het echt wel een lekker strak proefje.” In beide proeven zaten dan ook uitschieters naar boven. “Ik kreeg negens voor mijn appuyementen. Dat is natuurlijk heel leuk en laat ook wel zien dat het goed gaat. Maar waar ik stiekem zelf heel erg trots op ben, is dat ik ook bij een jury een negen kreeg voor mijn houding en zit.” 

Grootste kwaliteit

Just Wimphof en In Style hadden er volgens hun amazone ook echt plezier in. “Ik denk echt dat ze het allebei heel erg leuk vonden om weer op pad te gaan”, vervolgt ze. “Voor beide is dat ook de grootste kwaliteit of het grootste pluspunt. Ze zijn zo geconcentreerd op mij en willen echt hun best doen. Zeker bij Justy merk ik echt dat hij volwassen wordt en zelf ook aan het genieten is.”

Plannen

Helaas voor de ruiters uit het ZZ-Zwaar en de Lichte Tour is er voor hen geen NK Dressuur dit jaar. “Ik wilde er echt naartoe, dus toen ik net mijn score kreeg en hoorde dat het niet doorgaat, was het wel even zuur. Dus nu moet ik mijn plannen even veranderen. Met Just ga ik voor de WK-selectie en geselecteerd worden zie ik wel als mijn volgende doel”, besluit de amazone vastberaden. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan).

Foto:   DigiShots

Reacties