Subtop | Rachelle Buining: “Rhythm leek destijds claustrofobisch”

Subtop | Rachelle Buining: “Rhythm leek destijds claustrofobisch”

Rachelle Buining - Rhythem and Blues CDI Exloo 2019 © Digishots

Rachelle Buining blijft scoren in de subtop. Met haar Rhythm and Blues (v. Welt Hit II) won ze vandaag de gecombineerde Lichte Tour rubriek in Vlagtwedde met 65,22%.

Gespannen

“Het ging heel fijn vandaag. In de tweede proef had ik wel wat meer kleine dingetjes die beter konden, maar er zaten ook hele mooie stukken bij. Ik had niet echt grote fouten, maar eigenlijk ben ik erg wel blij mee. Met het inrijden merkte ik dat hij wel wat gespannen was, dat is hij wel vaker, alleen had ik het vandaag niet verwacht.”

Extra speciaal

Rhythm en Buining zij al letterlijk hun hele leven bij elkaar. “Mijn moeder was in verwachting van mij toen de merrie die ze reed een veulen kreeg. En dat was Rhythm. Dus hij is bij ons geboren en we zijn samen opgegroeid. Dat maakt het zeker extra speciaal om nu dit alles nu samen mee te maken. In het begin was hij namelijk best wel lastig.”

Team van drie

“We zijn nu echt een team met z’n drieën. Dat vind ik misschien nog wel het mooiste, dat we zo op elkaar ingespeeld zijn. We kennen elkaar ook echt door en door. Ik heb allemaal leuke paarden, maar Rhythm is toch wel een beetje apart omdat hij altijd al bij ons is geweest. Vroeger was het wel een projectje hoor. Hij was enorm eenkenning, kijkerig, gespannen, hij draaide constant om en wilde de baan niet rond.”

Claustrofobie

Het is helemaal goedgekomen met de Welt Hit II nakomeling. “Ik denk dat het vooral veel tijd nodig heeft gehad. Het was voor ons lange tijd niet duidelijk wat nou eigenlijk het probleem was. Dan probeerde we van alles, maar niks bleek te helpen. Tot een bepaald moment. We kwamen erachter dat hij wel licht claustrofobisch was. Op de trailer of in kleine ruimtes vond hij het altijd erg vervelend. Ook hielp het enorm toen we vanaf dat moment altijd een oudere pony meenamen als reismaatje. Op die manier kreeg hij steeds meer rust in het reizen en was hij op wedstrijd ook makkelijker en fijner te rijden.”

Pony-reizen

Buining en haar moeder probeerden de ruin vooral te begrijpen. “We probeerden te begrijpen hoe we hem op zijn best konden laten zijn. Het pony-reizen en het groeiende vertrouwen heeft hem ontzettend veel rust gegeven en daar pluk je nu de vruchten van. Hij is helemaal gefocust op ons en daar deden we het voor. Vandaag wilde hij bij het losrijden ook een keer door de uitgang heen, maar ik weet inmiddels hoe ik hem dan aan moet pakken, zodra ik dat doe is het ook meteen klaar en kunnen we weer door. In het begin schrik je daar misschien van, maar nu weten we beter.”

Mooie wedstrijden

Echte doelen heeft Buining met haar Rhythm niet meer. “Hij is ontzettend fit en daar ben ik heel erg blij mee. We genieten echt van elk moment en van elke wedstrijd of concours dat we nog samen mogen rijden. Ik hoop hem nog ooit ergens internationaal te kunnen starten en anders rijd ik hier mooie wedstrijden en probeer ik nog steeds elke wedstrijd beter te rijden.” Belsuit de amazone.

Zie ook: Subtop | Rachelle Buining: ‘Rhythm is een echt familiepaard’

Tekst: Elaine Duurham

Foto: DigiShots

Bron: De Hoefslag

Reacties