Subtop | Patty Zwang: “Hij is geboren met alle knoppen erop”

Subtop | Patty Zwang: “Hij is geboren met alle knoppen erop”

Patty Zwang -J'Bon - ©Foto4U

Patty Zwang wist haar J’Bon (v. Eastwood) naar de hoogste scores in het ZZ-Zwaar te sturen. De combinatie kreeg 67,643% en 68,286% tijdens de Subtop wedstrijd in Ridderkerk. “Deze wedstrijd pakte heel goed uit en hij bleef relaxed.”

Focus

Zwang vertelt “Het was een beetje een gek weekend. De dag voor de wedstrijd had ik nog redelijk zwaar getraind. Dit was pas zijn vijfde wedstrijd en derde keer in het ZZ-Zwaar. Hij is nog heel bang voor andere paarden en als ze te dichtbij komen springt hij een meter opzij. Zijn focus lag alleen maar bij andere paarden, dat brak me eerdere wedstrijden op. Hij is dan te hyper om bij de les te zijn. Ik had een kleine wedstrijd uitgezocht zodat ik ook niet met teveel paarden los rij. Ik wilde puur op ontspanning en zonder druk de proef in. Dat pakte heel goed uit, er zaten nog wel wat foutjes in. Maar ik mag zeker niet klagen met zo’n puppy.”

Stoer paard

“Het is een paard die heel steady is” vertelt de amazone. “Iedere pas is hetzelfde en zijn houding is ook constant. Het is een ontzettend fijn paard die bij iedereen wel in de smaak valt. Hij is stoer genoeg maar ook bloederig genoeg als je meer van chiquere paarden houdt. J’Bon is geboren met alle knoppen erop. Je hoeft hem niks te leren alleen maar leren kracht te ontwikkelen. Zijn stal naam is ‘Bulletje’, het is een grote stoere hengst met een klein hartje. Hij loopt alle oefeningen met zoveel gemak door. Ik moet er nu aan werken dat hij zijn focus bij het werk houd. Op deze wedstrijd kon ik heel relaxed rijden en dat pakte heel goed uit.”

Zelf gefokt

Zwang heeft de hengst zelf gefokt, evenals zijn moeder en grootmoeder. “Ze zijn alle drie geboren computers. Je maakt het bijna nooit mee dat je ergens op gaat zitten en ze het meteen doen. Je rijdt een appuyement in en hij doet het meteen. Of je gaat de diagonaal op en hij springt met gemak een wissel. Met een ander paard ben je maanden bezig om hem op het achterbeen te krijgen. J’Bon is nu zes jaar oud en ik let er goed op dat hij niet overvraagd wordt. Ik rij hem vier hooguit vijf keer per week en we rijden weinig oefeningen. De focus ligt op het sterker maken en daar wisselen we veel in af.”

Ervaring

Eastwood, de vader van de hengst werd vroeger gereden door Zwang. Ze vertelt “Hij was toen aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Die hengst gaf zo’n fijn gevoel dat we er direct drie merries mee gedekt hebben”. De komende tijd gaat ze J’Bon meer wedstrijd ervaring op laten doen. “Hij heeft weinig gezien in zijn leven ondanks dat hij super braaf is. Ik ben van plan de wat grotere wedstrijden te gaan rijden.” De amazone runt haar eigen stal en fokt ieder jaar één of twee veulens. Daarnaast geeft ze veel les en werkt als commissionair. “Het is druk maar werken in de paarden is heel erg leuk” vertelt ze enthousiast.

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Foto4U

Reacties