Subtop | Olga Boucher: “De reis is niet nieuw, wel even bijzonder”

Subtop | Olga Boucher: “De reis is niet nieuw, wel even bijzonder”

Olga Boucher - Di Luca la Haya Nederlands Kampioenschap 2017 © DigiShots

Olga Boucher won zaterdag het koningsnummer van de dressuur, de Grand Prix, tijdens de subtop wedstrijd in Assen. Samen met haar zelfgefokte Di Luca La Haya (v. Voice) reed ze naar een score van 65,54%. “Ik zit nog een beetje in een ontwikkelfase. Vorige week heb ik dezelfde wedstrijd ook gereden en gewonnen. Toen had ik niet echt grote fouten, maar konden er nog dingen beter. Die gingen nu wel goed, maar nu gingen er weer andere dingen fout.”

Fijne energie

Boucher begint over haar proef te vertellen. “Mijn paard begon in de proef heel enthousiast aan de tweeërs, maar dan wilde ik toch echt de eeners laten zien. Tussen de pirouettes gooiden ze er ook nog een paar wissels eruit. Ik vergat dan weer achterwaarts te rijden, vergat bijna een overgang, maar in principe ben ik wel tevreden hoor. Ze had een hele fijne energie en wilde echt voor mij gaan. Dus daar ben ik wel heel blij mee.” Vertelt de amazone lachend. “Afgelopen zomer was ze niet helemaal fit, dus ik ben alleen maar blij dat het nu weer beter gaat.”

Reis

Di Luca La Haya is door Boucher zelfgefokt en opgeleid. “Ze is bij ons geboren, dus ze staat al 11 jaar bij mij. Het is heel bijzonder dat ik dan nu met haar in de Grand Prix rijd. Dat had ik met mijn eerste Grand Prix paard ook al, die is ook bij ons geboren. Dus die hele reis is niet nieuw voor mij, maar nog wel net zo bijzonder. Als ze worden geboren weet je natuurlijk nooit hoe het gaat lopen.” 

Aan enthousiasme geen gebrek

“Als veulen viel ze nog helemaal niet zo op zelfs. Pas later toen ik echt met haar ging werken dacht ik ‘hey, het is eigenlijk echt een heel leuk paard!’ In de Pavo-cup hebben we ook wel goed gescoord, maar het is denk ik haar werkwilligheid geweest die ervoor heeft gezorgd dat we hier nu zijn. Ze heeft heel veel kracht en met de verzamelende oefeningen liggen haar heel goed. Dat doet ze heel makkelijk en maakt daar dus ook weinig fouten in. Alleen door die gemakkelijkheid wordt ze een beetje enthousiast en gaat ze met eeners strooien” geeft de amazone lachend toe. “Je moet dan wel opletten dat je op het juiste moment stopt.”

Meer begrip

Mijn plannen zijn dan ook om gewoon de boel te perfectioneren en lekker door te trainen. Ze doet nog een beetje groen aan. Ze heeft meer moeite met de piaffe en passage dan ik had gedacht. Ik dacht dat ze dat wel even zou doen omdat ze over zoveel kracht beschikt. Maar ze gooit er juist teveel kracht in waardoor ze strak wordt. We hebben lang gewerkt om haar daar ook ontspannen en los in te houden. We wilden gewoon dat het allemaal wat meer ging begrijpen. In de ring blijft de passage nu ook gelijkmatig, dus het gaat allemaal wel komen. Het heeft wat tijd nodig, maar over hoe ze zich nu ontwikkelt kan ik alleen maar heel blij zijn!” Besluit Boucher. 

Bekijk hier de uitslag

Zie ook: Subtop: Persoonlijk record bij debuut voor Olga Boucher

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties