Subtop | Niels Bax “De jury was gecharmeerd van het beeld”

Subtop | Niels Bax “De jury was gecharmeerd van het beeld”

Niels Bax
© Niels Bax - Guerlain

Op de tweede dag van de Subtop meerdaagse wedstrijd in Heeze won Niels Bax de Intermediaire I. De wedstrijd was tevens zijn debuut in deze klasse met Guerlain (v. Hotline). De combinatie reed 68,284% bijeen. Op de twee plek mocht Petra van Esch aansluiten met Fifty Fifty (v. Florencio). Het witte lint ging naar Skylar Bos met Choice Finch (v. Voice).

Debuut

Over het debuut is Bax zeer tevreden. “De gehele proef stond ze er heel goed aan. Het beeld was heel constant en ik ben er zeer positief over. Bij de eerste pirouette verloor ze iets haar balans bij het uitrijden. Dat was wat minder mooi. We hebben thuis een tijd doorgetraind en de gedragenheid is een stuk beter geworden. Dat stemt me positief en het is een heel meewerkend paard.”

Constant beeld

Bax is mede eigenaar van Hengstenhouderij de IJzeren Man uit Weert. Hij vertelt enthousiast “De uitgestrekte gangen waren heel mooi. Ook waren de appuyementen fijn gedragen. Het constante beeld kon ik terug zien in de punten. De drie juryleden zaten mooi op één lijn en waren gecharmeerd van het beeld. De serie om de twee was één van de hoogtepunten uit de proef maar ik was over de hele proef tevreden.” Bax heeft een tijd thuis doorgetraind maar wilde toch weer de stap maken om te starten op concours in een nieuwe klasse.

Drie juryleden

Bax is zeer enthousiast over het meerdaagse concours Geldrop Hippique. “Ik sta er van te kijken dat de inschrijvingen niet vol zijn. De wedstrijd heeft een hele mooi entourage en is aangekleed. Als je daar simpel naar binnen kunt rijden kan je overal wedstrijden rijden. Er is veel te zien voor de paarden en ook hebben ze een platform voor toeschouwers. Ik ga er bijna ieder jaar naar toe, het is een super fijn concours.” Bij de wedstrijd zitten drie juryleden wat Bax een pluspunt vindt. “Je kunt jezelf hier meten bij drie juryleden, dat vind ik positief.”

Moeder en dochter

Komend winterseizoen gaat Bax de merrie door trainen en starten in de Intermediaire I. “Het kan altijd beter en misschien gaan we nog meer meerdaagse wedstrijden rijden of een kür. We trainen rustig door voor het hogere werk. Zoals ik er nu mee bezig ben verwacht ik dat ze de capaciteiten heeft voor de Grand Prix. De serie om de pas pakt ze goed aan en de verzameling naar de passage is ook al aardig.” Bax rijdt tevens de moeder van de merrie Guerlain. De moeder Cassidy W (v. Painted Black) heeft Bax zelf opgeleid. De combinatie heeft zaterdag hun debuut gemaakt in de Grand Prix.

Werkwillige paarden

Beide paarden zijn in eigendom van de familie Lisman. “Guerlain heeft dezelfde werkwijze en karakter als haar moeder. Het is een hele fijne stam met werkwillige paarden. Toen ik haar moeder Cassidy W onder het zadel kreeg was ze een hete merrie maar in positieve zin. Dat klikte heel goed en toen Guerlain drie jaar oud was hebben ze gevraagd om die ook te rijden. Ik moet zeggen het is super leuk om moeder en dochter te rijden. Ook is het heel fijn dat de eigenaren je de kans geven om het zo ver door te zetten.”

Tekst: Michelle Klutman

Foto: Eigen gebruik Niels Bax

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Reacties