Subtop | Nicole de Leeuw-Vonk: “Het sluitwerk is voor hem appeltje eitje”

Subtop | Nicole de Leeuw-Vonk: “Het sluitwerk is voor hem appeltje eitje”

Nicole de Leeuw Vonk - I Catcher Beoordelingsmoment Exloo 2020 © DigiShots

Nicole de Leeuw-Vonk wist in Urk de Prix St. Georges op naam te schrijven. Dit deed ze met haar grote troef I-Catcher (v. Johnson) die ze naar 66,91% stuurde. Alle paarden die de amazone rijdt heeft ze zelf gefokt en het opleiden van een vierjarige tot en met de Grand Prix, vindt ze het leukste wat er is.

Proef

Ondanks de winst van zaterdag is de amazone toch nog niet helemaal tevreden. “Het was vrij warm en erg drukkend, dus het was niet zo flitsend als dat hij normaal is. Het geheel was gewoon te mat.” Er zaten geen grote fouten in haar proef. “De pirouettes waren allemaal net niet, of te groot of net niet mooi gezet. Er waren gewoon wat slordige foutjes. Maar de dingen waar we op trainen, de basis-dingetjes, waren wel goed. Hij had een hele fijne aanleuning en bleef goed van achteruit door trekken. Hij kreeg wel hoge cijfers voor de uitgestrekte gangen en de series, die dingen doet hij altijd gewoon goed”, vertelt ze.

Twee vingers in zijn neus

De amazone heeft I-Catcher zelf gefokt. “Ik rijd alleen maar paarden die wij zelf gefokt hebben. Hij is bij ons zadelmak gemaakt, Astrid heeft hem het eerste jaar gereden en toen ben ik met hem in de L2 begonnen. De oefeningen doet hij echt met twee vingers in zijn neus, hij leert ontzettend snel. Het enige is dat hij soms nog wat onzeker is en daardoor wat spanning creëert.”

Spanning

“Toen hij vier of vijf jaar was vond hij Indoor ontzettend spannend. Hij zag dan overal bakkabouters. Maar dat wordt gelukkig steeds beter. Hij kon wegspringen, stilstaan en achteruit lopen, van alles eigenlijk. Het was nooit stout, dus omhoog en dat soort dingen, maar wel angstig en onzeker. Uiteindelijk heeft het tijd nodig gehad en het heeft geholpen dat ik hem vaak meenam en hem veel dingen liet zien. Het baan verkennen, zodat hij weet wat hem te wachten staat, helpt ook enorm.”

Sterke punten

Over de kwaliteiten van I-Catcher is De Leeuw duidelijk. “Hij heeft een ontzettend goed achterbeen en het sluitwerk is voor hem appeltje eitje. Pirouettes kan hij draaien voor een 10 als hij kan gaan zitten en door kan draaien, maar dat is meer mijn mankement. Hij kan het wel. Daarnaast heeft hij ook veel aanleg voor de piaffe en passage, het is echt een paard voor de Grand Prix.”

Doel

“Hoe hoger we komen, hoe beter hij tot zijn recht komt. Maar ik ben maar een amateur en het doel van ons is om onze paarden op te leiden tot Grand Prix en daarna toch wel te verkopen. Nu is hij zeker nog niet te koop, maar ik ga geen drie, vier of vijf jaar Grand Prix rijden. Dat is gewoon niet mijn doel. Als I-Catcher Grand Prix met mij heeft gelopen hoop ik dat hij ooit bij een echte topruiter terechtkomt. En ik weet zeker dat die er dan nog veel meer uit kan halen.”

Fokproducten

“Dat is ook wat wij doen. Wij fokken elk jaar één of twee veulentjes en die houden we en leiden we op. Op dit moment heb ik nog twee halfzusjes van hem staan. Eentje is zes en die loopt Z2 en ik heb nog een vijfjarige en daar heb ik nu een veulentje bij. Dit jaar verkopen we de veulens omdat ik er anders teveel heb”, lacht de amazone. “Ik heb ook nog een driejarige halfbroer van I-Catcher en die gaat volgend jaar ook weer mee. Het duurt allemaal wat langer als je met een vierjarige begint, maar het opleiden vind ik zelf het leukste”, besluit De Leeuw-Vonk. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties