Subtop l Myrna van Wijk: “Hij kan alles voor een negen, maar...

Subtop l Myrna van Wijk: “Hij kan alles voor een negen, maar ook alles voor een twee”

Op de subtopwedstrijd in Velddriel reed Myrna van Wijk haar paard Exelent K (v. Westpoint) naar een score van 61,8%. De vosruin is het vierde zelfopgeleide paard dat de amazone uitbrengt in de Lichte Tour.

“We kochten Exelent als zesjarige, toen liep hij ongeveer op L1 niveau”, blikt ze terug. “In de eerste drie dagen dat hij bij ons was heeft hij gelijk mijn moeders gezicht gebroken. Hij bleek heel bang en rillerig. Zodra hij schrok mepte hij meteen. Zijn schrikreacties waren echt extreem, waardoor ik na het ongeluk heel bang voor hem ben geworden”.

Veel talent

De amazone was al extra voorzichtig vanwege een ongeluk op zestienjarige leeftijd, waarbij ze een posttraumatische dystrofie heeft opgelopen. Het ongeluk van haar moeder zorgde ervoor dat het lang duurde voordat de combinatie in de ring verscheen. “Na vijf jaar trainen is hij echt mijn allergrootste maatje. Hij is het allergrappigste, vrolijkste paard wat je je maar kan wensen. Daarnaast is het ook het best paard wat ik ooit heb gehad. Ik train bij Emmelie Scholtens en die zegt wel eens: ‘Hij kan alles voor een negen, maar ook alles voor een twee’. En dat klopt echt. Exxie heeft super veel talent, zijn voorbenen en achterbenen vliegen me om de oren. Maar het is er nog nooit uitgekomen op wedstrijd. Hij blijft moeilijk, maar inmiddels ben ik niet meer bang voor hem en geniet ik enorm”.

Foutloze proef

Over de proef vertelt ze: “Het losrijden ging heel goed, maar toen ik de baan binnen kwam werd ik zo zenuwachtig dat ik vergat om echt iets van hem te vragen. Daarnaast was hij zo braaf dat ik de hele proef zo verbaast was, dat ik vergat er echt aan te rijden. Hij is geen tel gespannen geweest en de proef was foutloos, maar niet alles wat hij in zich heeft kwam er uit. We hadden een paar zevens op de pirouette, uitgestrekte draf, appuyementen en het schouderbinnenwaarts, die gingen ook best wel goed. Maar de oefeningen kunnen nog gewoon veel beter”.

Ze vervolgt: “Het lijkt Emmelie en mij het handigst om straks gewoon lekker Zware Tour te gaan starten. Hij kan namelijk makkelijker passageren dan draven. Ik denk dat ik hem er dan veel beter aan kan rijden. Ik heb nu in ieder geval met mijn moeder besloten om om de week op wedstrijd te gaan. Gewoon zodat we ons erdoorheen kunnen slaan en in het ritme komen. Mijn doel voor de volgende keer is er echt aan rijden en er vol voor gaan”.

Ervaring opdoen

De combinatie heeft de smaak te pakken en is vastbesloten om nog hoger in de sport te komen. “Ik had nooit gedacht dat we zo ver zouden komen, maar nu we hier zijn wil ik er vol voor gaan. Ik hoop dat het straks mijn derde Zware Tour-paard gaat worden, dat zou heel vet zijn. Hij kan het makkelijk, we moeten alleen nog wat ervaring opdoen. Dan komt het helemaal goed”, sluit ze af.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4U

Reacties