Subtop | Monique van Stokkom: “Voorheen waren wedstrijden een uitje, nu is...

Subtop | Monique van Stokkom: “Voorheen waren wedstrijden een uitje, nu is het normaal”

Monique van Stokkom - Golden Gift KWPN Kampioenschappen 2016 © DigiShots

Afgelopen zaterdag reed Monique van Stokkom in Wormerveer twee keer naar winst in het ZZ-Zwaar. Ze zadelde haar Golden Gift (v. Bretton Woods) en kreeg van de jury 66,50% en 69,50% voor haar proeven. Golden Gift, ook wel Bret genoemd, kon voorheen last hebben van spanning in de baan, maar daar was nu weinig sprake van. 

Relaxed ritje

Van Stokkom begint te vertellen: “Het is echt super leuk! Hij liep natuurlijk hartstikke fijn, maar het is ook fijn als dat gewaardeerd wordt. Dus ik ben mega blij met hem. Vorige week werd de subtop in Wormerveer afgelast omdat het zo warm was en nu reden we in de regen, maar hij was super chill. Bij het losrijden liep hij al heel goed en gelukkig bleef dat in de baan ook zo. Ik kon hem mooi bovenin houden, maar natuurlijk blijven er altijd dingen die beter kunnen.”

Routine

Het was de vijfde keer dat de combinatie in het ZZ-Zwaar startte. “Er zijn nog zat verbeterpuntjes, maar het belangrijkste en fijnste was dat ik hem gewoon lekker ontspannen in de ring had. Dat is wel eens minder geweest omdat hij wat regelmaat mistte. Zaterdag was mijn derde wedstrijd in een korte tijd en normaal gesproken reed ik maar een per twee maanden een wedstrijd”, vertelt ze lachend verder. “Dat verschil merk je wel! Als je drie weken achter elkaar start, heb je gewoon meer routine en is hij ook met de week meer ontspannen. Dat helpt wel echt en moet ik meer doen.”

Al normaal

Golden Gift is een paard dat vroeger wel eens gespannen kon zijn in de baan.  “Ik merk nu dat dat puur was omdat ik te weinig wegging. Als ik één keer per twee maanden met hem wegging, was het echt een uitje voor hem. En nu is het eigenlijk al normaal. Ontspanning is heel belangrijk voor hem, maar nu weet ik goed hoe we dat kunnen tackelen.”

Training

Ze vervolgt: “Het is niet zo dat hij heel schrikachtig is, want hij schrikt nooit ergens van, maar het is meer dat hij de lossigheid mist als er spanning bij komt kijken. In de training zijn we op dit moment bezig met het oefenen op ander terrein, maar rijtechnisch besteden we veel aandacht aan de afwerking. De pirouettes moeten nog wat meer constant en gesloten, we zijn lekker met de wissels bezig en ik wil hem sterker maken. Hij meet 1.80m en grote paarden hebben nu eenmaal meer tijd nodig. Het duurt allemaal wat langer en daar werk ik nu op door.”

Gezamenlijke geschiedenis

“Ik heb Golden Gift samen met Berry van der Hoorn. Eigenlijk rijd ik hem al vanaf het moment dat hij zadelmak is gemaakt, dat hebben we wel laten doen, maar verder heb ik hem zelf opgeleid. Golden Gift is gefokt door Wim Meijerink en Berry had hem samen met mijn vader gekocht op de Prinsjesdagveiling. Daarna is hij op de wei gegaan, hebben we hem zadelmak laten maken en toen is hij naar mij toe gekomen.  In de M1 zijn we  Noord-Hollands kampioen geweest en in het Z1 werden we twee keer reserve kampioen van Noord-Holland. 

Fijn beest

De ruin is nu negen jaar oud. “Zijn karakter is misschien wel zijn sterkste punt. Dat vind ik heel belangrijk bij een paard, er moet zeker wel wat in zitten. Golden Gift wil altijd werken, zal altijd zijn best doen en wil ook alles proberen. Op wedstrijd wil hij nog wel eens fris zijn en een sprongetje maken, maar in het werk staakt hij nooit. Dat is wel heel fijn, maar ook in de omgang is het een fijn beest. Het is echt het lieverdje van de stal”, vertelt Van Stokkom lachend verder.

Toekomstplannen

“Het liefst zou ik met hem in de Grand Prix rijden én hem verkopen. Ik heb hem samen met Berry en het doel is altijd geweest om hem te verkopen. Maar we hebben nu ook samen besloten dat we pas definitief beslissen als we de Lichte Tour hebben bereikt. Ik mis nog één puntje, dus dat zit er aan te komen. Toen we met hem begonnen was verkoop het hoofddoel, maar we vinden hem allebei zo leuk dat we hem toch langer gehouden hebben. We gaan het zien!”, besluit de amazone. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

 

Reacties