Subtop | Monique Hulsbosch-Pisart: “Het feestje van de indoorkampioenschappen gaat niet meer...

Subtop | Monique Hulsbosch-Pisart: “Het feestje van de indoorkampioenschappen gaat niet meer door”

Monique Hulsbosch-Pisart - Winston

Monique Hulsbosch-Pisart was op de subtop wedstrijd in Benningbroek de enige starter die voor haar proef meer dan 60% kreeg in de Grand Prix. Ze stuurde haar Winston (v. Rousseau) naar een score van 61,09%. Het waren voornamelijk ‘stomme fouten’ van de amazone die de score drukten zegt ze zelf na afloop van haar proef. “Drie maanden geleden startte ik hem voor het laatst na een zomer waar we heel veel op wedstrijd gingen, dus hij heeft een paar maandjes vakantie gehad. Nu gingen we weer voor het eerst en merkte ik dat ik wel echt goed na moest denken tijdens de proef.”

Grote fouten

“In galop waren er een paar grote fouten. Ik dacht zelf dat ik goed telde in de zigzag, maar later zag ik op mijn protocol telfouten staan. Toen ik de proef later terugkeek zag ik inderdaad dat ik een keer om de vijf en een keer om de zeven deed. Dus daar had ik zelf misschien wat beter op kunnen oefenen.”

Mesten

“Daarna heb je in de Grand Prix de vijftien wissels om de pas. Ik voelde dat hij moest mesten, maar dat ging hij op dat moment dan weer net niet doen. Dus daar zat ook een klein foutje in. In de tweede pirouette ging hij wél mesten en toen viel hij er uit. Dus voor allebei mijn pirouettes had ik een drie gekregen en voor de serie en de zigzag ook dikke onvoldoendes. Dus dat is heel jammer omdat hij die dingen normaal altijd heel goed doet.”

Verder aan de slag

Hulsbosch-Pisart vervolgt: “Over mijn draf-gedeelte was ik wel heel tevreden. Hij liep er heel lekker doorheen en zeker als hij fijn loopt vergeet ik zelf er achteraan te rijden, maar dat deed ik nu ook goed. Het stappen ging ook heel fijn en de galop ook.  Tot aan die fouten dan” vertelt de amazone lachend. “Maar het kan zeker beter. Ook de piaffe was wat zuiniger dan als het met losrijden was. Het speelt natuurlijk ook mee dat ik er zelf gewoon weer wat meer in moet komen. Vaak is het op wedstrijd 80% van wat ze thuis doen en kunnen, maar voor de eerste keer ben ik niet ontevreden, maar ik weet heel goed waar we thuis mee aan de slag kunnen.”

Pittig proefje

De training van Winston ziet er als volgt uit. “Ik probeer hem ongeveer vier keer in de week echt goed te trainen. Dan neem ik de ene keer de draf en passage mee en de andere keer focus ik me net wat meer op de piaffe of neem ik juist het galop-gedeelte mee. Als ik zoals nu op wedstrijd ga probeer ik wel echt om vanaf twee weken van tevoren een keer de proef door te rijden. En dat wordt je met je neus op de feiten gedrukt. Dingetjes zoals achterwaarts gaan doe je normaal gesproken niet heel vaak, dus het is wel fijn om dat er dan nog een keertje bij te pakken. Grand Prix is best een pittige proef. Los die onderdelen rijden gaat wel, maar als je ze achter elkaar zet dan denk je ‘oja!’”

KNHS Indoorkampioenschappen

“Toen ik in de Grand Prix begon was ik al super blij met 60%. Dan had ik ook een foutloze, mooie proef neergezet. Nu heb ik een paar grote fouten en dan loopt hij nog goed 61%. Afgelopen zomer liep hij eigenlijk altijd wel 65% dus ik wil wel weer die kan top gaan. Mijn hoogste percentage wat ik ooit voor deze proef heb gekregen is 68% en dat is natuurlijk super. Ik zou het verder ook wel leuk vinden om nog een aantal keer in het buitenland te starten. Verder wilde ik super graag de KNHS Indoorkampioenschappen rijden, maar dat feestje gaat niet meer door. Dus dat is een beetje jammer. Maar ik wil volgend jaar graag twee of drie keer internationaal op pad met hem.” Beluit Hulsbosch-Pisart enthousiast.

Bekijk hier de uitslag

Zie ook: Monique Hulsbosch – Pisart: ‘Winston was meteen een heerlijk paard.’

Tekst: Elaine Duurham

Foto: Monique Hulsbosch-Pisart

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Reacties