Subtop | Michelle Eveleens: “Een duidelijke focus heeft mij het meest geholpen”

Subtop | Michelle Eveleens: “Een duidelijke focus heeft mij het meest geholpen”

Michelle Eveleens en Glamour (v. Johnson)

Michelle Eveleens wint op de subtop wedstrijd in Velsen het ZZ-Zwaar. Met een percentage van dik 64% bleef ze de concurrentie voor. Eveleens en haar paard Glamour (v. Johnson) zijn al lange tijd een combinatie, maar dankzij de winst van afgelopen weekend zijn ze Lichte Tour startgerechtigd.

Expressie

“Glamour liep een fijne proef met enorm veel expressie. Het was er wel eentje met twee grote fouten er in, één in de serie en door de harde wind ook een in de uitgestrekte galop. Glamour had veel spanning door de weersomstandigheden, daardoor was ze bijna niet te houden. Ik kreeg nu dan wel het stukje expressie waar ik normaal zo hard naar op zoek ben”, aldus de amazone.

Vertrouwen

Eveleens heeft het paard zelf gefokt en opgeleid. Zo begon ze met haar in de L1 toen ze vier en een half was. “Het is merrie met enorm veel karakter, zoals zoveel Johnson dochters” vertelt Eveleens lachend. “Uiteindelijk had ze dan toch zo veel vertrouwen in mij dat ze zaterdag gewoon de storm trotseerde. Dus het is heel mooi dat je dat dan samen kunt meemaken.”

Wedstrijdspanning

Het wedstrijdrijden is voor Eveleens niet altijd een groot plezier geweest. Ze had in het verleden veel last van spanning. “Altijd het verhaal dat je haar thuis goed voor elkaar hebt, maar dat het dan op wedstrijd minder gaat.” Haar instructrice Linda Wijnker en mental coach Amy Verhagen hebben haar hierbij geholpen. “We zijn er nu anderhalf jaar druk mee aan de gang. Ik merk echt dat ik er nu de vruchten van pluk, ik kom gewoon veel zekerder en makkelijker door de proef heen.”

“Het is echt het heel gericht doelen stellen wat mij het meest heeft geholpen. Niet zozeer je geluk zoeken in de percentages, maar meer de proef opdelen in stukjes. Een duidelijke focus. Dus bijvoorbeeld de afwerking, meer expressie, wat meer naar voren rijden. Eigenlijk gewoon niet meer zo veel bezig zijn met zaken waar je uiteindelijk toch geen invloed op hebt.”

Komt wel goed

Het paard dat de amazone onder haar kont heeft is wel een stabiele factor op wedstrijddagen. “Behalve in prijsuitreikingen!” Vertelt Eveleens lachend. “In de proef is ze heel steady, maar als ruiter heb je natuurlijk veel invloed op het paard. Wanneer je zelf gespannen bent dan denkt zij ook: ‘Wat is er vandaag aan de hand?’, maar dat gaat dus steeds beter. Ik denk nu steeds vaker dat het gewoon goed komt. Zij loopt ook steeds zulke mooie punten in de subtop. De eerste paar keer dat je op dit niveau start denk je: ‘Kan ik dit wel?’, maar nu zit ik elke keer ruim in de winst.

De basis is voor elkaar en nu de fouten er nog uit! Mijn eerste doel was om Lichte Tour te mogen starten met haar, dat is nu gelukt. Maar nu wil ik zo goed mogelijk een Prix St. George proef starten en percentages van 65% halen” besluit de goedlachse amazone.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Reacties