Subtop | Marsja de Vries – Dijkman: “Het gaat om de kleine...

Subtop | Marsja de Vries – Dijkman: “Het gaat om de kleine puntjes op de i”

Marsja de Vries - Dijkman en Chardon's Erona Foto: Renate Teensma

Marsja de Vries – Dijkman kende een succesvolle dag tijdens de Subtopwedstrijd in Franeker. In de Prix St. Georges stond zij op plaats één en twee, met respectievelijk Chardon’s Erona (v. Westpoint) en MGPNGP Geke fan’e Beijemastate (v. Beart 411). Dijkman is tevreden met de ontwikkeling van beide paarden, en geeft aan dat alles steeds meer op zijn plek valt in de ring.

Thuiswedstrijd

De in Witmarsum woonachtige amazone hoefde niet ver te reizen voor dit concours. “Franeker is inderdaad een soort thuiswedstrijd voor mij. Ik zag dit ook als een oefenwedstrijd, er hing nu niet zoveel van af zodat ik wat dingen kon uitproberen in de baan. Erona gaf een heel fijn gevoel tijdens het losrijden, maar maakte in de ring net niet heel mooi de verbinding naar mijn hand waardoor er wat slordigheidjes ontstonden. Dan is het wel mooi als je toch nog bovenaan eindigt.

Knopje om

De Vries – Dijkman is voornamelijk bekend van haar prestaties met Friezen, maar met de KWPN gefokte Erona heeft zij ook helemaal de klik gevonden. “Deze merrie heb ik nu een jaar onder het zadel. In het begin was de afstemming ver te zoeken, de kunstjes kende ze allemaal wel maar een fijne basis was ze een beetje kwijt volgens mij. Sinds een maandje is het net of er een knopje om is en gaat ze enorm vooruit. Dat is ook te zien aan de scores, waar we eerder rond de 62-63% bleven hangen, schieten we nu naar de 67%.”

Doorwerken naar Grand Prix

“Geke liep ook een goede proef, eigenlijk beter dan vorige week tijdens het EK in Haskerhorne, waar ze hogere punten haalde. De score pakte nu lager uit, dat was wel jammer”, vertelt De Vries – Dijkman over de merrie waarmee ze ook in ‘Mei Grand Prix Nei Grand Prix’ (MGPNGP) zit. “Met Geke ben ik aan het trainen voor de Grand Prix. Maar we stappen alleen over als het echt goed is. Ik heb eerder Grand Prix gereden met dekhengst Haitse (v. 425), en dat was vaak net genoeg voor 60%. Ik denk dat Geke meer aanleg heeft voor het zwaarste werk, en daar nemen we dan ook echt de tijd voor.”

Fijne eigenaren

“Met beide paarden krijg ik goede steun van de eigenaren. Ze laten mij helemaal vrij in de opleiding van deze paarden, en dat geeft een bepaalde rust. Ik kan het op mijn manier doen, zonder haast of druk, ik ben erg blij met het vertrouwen van deze eigenaren. Op dit niveau komt het toch op de details aan, het zijn de kleine puntjes op de i die uiteindelijk een groot verschil maken en dat snapt niet iedereen. Juist dat door borduren op de kleine dingen vind ik het mooiste aan het rijden op dit niveau!”

Uitslagen Subtop Franeker 20-10-19

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Tekst: Jolanda de Nekker

Reacties