Subtop | Marije Smit “Dat we nu ZZ-Zwaar rijden had ik nooit...

Subtop | Marije Smit “Dat we nu ZZ-Zwaar rijden had ik nooit gedacht”

algemeen dressuur
Foto: Archief

Op de Subtop wedstrijd in Neerijnen won Marije Smit de eerste en tweede prijs in het ZZ-Zwaar. Met haar Habiba-ciretha (v. Johnson) behaalde ze 64,786% en 63,786%. Voor de combinatie was het pas de tweede keer in het ZZ-Zwaar. “Het ging al veel beter dan ons debuut” vertelt de enthousiaste amazone.

Constant beeld

De combinatie maakte op 11 augustus hun debuut in het ZZ-Zwaar. Toen kregen zij bijna 62% en 61%. “Dat we deze wedstrijd al een paar procent hoger scoren is super leuk. De proeven gingen heel goed en waren ook beter dan tijdens ons debuut. Het is denk ik in mijn voordeel dat het beeld heel safe en constant is. Habiba scoort op de pirouettes, die kan ze heel goed. Ook zijn haar uitgestrekte gangen extra en dat is zeker positief.” De juryleden waren ook positief gestemd over de combinatie. “Op het ene protocol stond leuk paard en op de andere leuke combinatie. Ze waren heel positief aan het punten.”

Doel Lichte Tour

De zevenjarige Johnson nakomeling is in eigendom van Marian Dorresteijn en Hennie Broekhuizen. “Het is de bedoeling dat we nu lekker door gaan trainen met als doel de Lichte Tour.” Voor Smit is en haar paard is het de eerste keer op Subtop niveau. “Het is allemaal nieuw voor me. Samen met Marian heb ik haar toen ze drie jaar was zadelmak gemaakt. We zijn begonnen in het L1 en rijden nu dan ZZ-Zwaar. Het is super leuk om haar zelf op te leiden onder begeleiding van Marian.”

Eerlijke merrie

Smit roemt het karakter van de merrie. “Ze wilt heel graag voor je werken en doet er in de ring een extra schepje bovenop. Het is een hele eerlijke en lieve merrie. Ze gaat echt voor me door het vuur. Als ze in de wei staat en ik haar roep dan komt ze in galop aan, super leuk. Haar galop en instelling zijn de grootste kwaliteiten. Ze gaat er altijd voor en doet heel hard haar best. Ze laat me nooit zitten en dat omschrijft haar het beste.”

Doortrainen

Smit heeft nog geen planning uitgestippeld. “We gaan nu weer wat wedstrijden opgeven en doortrainen voor een niveau hoger. Het gaat best hard met vier winstpunten in twee wedstrijden. Thuis in de training zijn wel een klein beetje bezig met het Lichte Tour rubriek. Maar het kan allemaal nog wel wat beter in het ZZ-Zwaar dus daar licht mijn focus op. Het is super gaaf dat we al zulke punten rijden met alles wat nog beter kan.”

Speciale band

Smit werkt voor de dressuurstal van Marian Dorresteijn. “Ik ben nu vooral bezig met de jonge paarden. Twee jonge merries die net bij het NMK zijn geweest ben ik aan het zadelmak maken. Dat vind ik heel leuk om te doen en dat is ook wel een beetje mijn expertise.” De amazone vindt het extra leuk dat ze de merrie al vanaf veulen kent. “Ze is geboren bij Marian en ik heb haar zien opgroeien. Dat we nu samen op haar zevende ZZ-Zwaar rijden had ik nooit gedacht. Dat maakt onze band wel extra speciaal.”

Tekst: Michelle Klutman

Foto: Archief

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Vergelijkbare artikelen

Reacties