Subtop I Marieke Pijnenburg: ‘Er zit nog veel rek in’

Subtop I Marieke Pijnenburg: ‘Er zit nog veel rek in’

Marieke Pijnenburg - G Force
Marieke Pijnenburg - G Force The Dutch Masters - Indoor Brabant 2019 © DigiShots

Marieke Pijnenburg reed haar Charmeur-zoon G-Force naar een mooie tweede plek en de zege tijdens zijn ZZ-Zwaar-debuut in Uden. “Hij begint zich nu fijn te ontwikkelen,” vertelt de amazone over haar ruin die werd geboren uit haar Lichte Tour-merrie Jildonja (v Balzflug).

“Zijn moeder heb ik ook zelfgefokt. Ik heb van haar nog een volle broer van G-Force, de 6-jarige Impression.”

Superlief beest

Pijnenburg leidde G-Foce zelf op en maakte haar wedstrijddebuut met de donkerbruine in het M1. Daarna maakte ze meteen de overstap naar het Z2. “Vorig jaar hebben we het buitenseizoen in die klasse gereden. G-Force is een superlief beest, maar met rijden was ‘ie niet altijd even makkelijk. We hebben hem redelijk lang hengst laten zijn, maar met rijden was hij echt teveel hengst. Daarom is hij geruind en nu begint hij het fijn te doen en valt alles op zijn plek. Dan gaat het ineens snel.”

Rondje longeren

In Uden was de ruin voor bij het losrijden behoorlijk fris, vertelt Pijnenburg. “Het was de eerste keer weer buiten en de eerste keer ZZ-Z-zwaar. We hadden de baan aan de hand verkend en toen merkte ik al dat ik hem beter even een rondje aan de longe kon doen. In de eerste proef zaten teveel slingers en was hij iets teveel terug. Hij was er niet mooi en scherp genoeg aan. Hij hield door de spanning zijn adem wat in en daardoor bleef hij iets in elkaar. In de tweede proef was hij er een tandje meer aan en dat was veel beter. Mooi dat dat in de score ook naar voren kwam. Nu moeten we kilometers maken.”

Snel achter elkaar

De amazone had de nieuwe proeven van het ZZ-Zwaar voor dit weekend nog niet gereden. “Met mijn laatste paard ging ik van het ZZ-Licht over naar de Lichte Tour. Het weer even kijken hoe of wat. De proeven zijn best pittig met alle oefeningen snel achter elkaar. Ik denk dat ik de Lichte Tour-proeven zelfs makkelijker vind. Nu had ik in beide proeven nog een pirouette die niet zo mooi was. G-Force mag nog wat sterker worden in draf en wat meer draagkracht tonen. Er zit veel rek in.”

Pijnenburg runt haar eigen manegebedrijf De Gulle Ruif in het Noord-Brabantse Heukelom en heeft zelf zo’n acht paarden onder het zadel. Iedere twee weken lest ze met twee paarden bij Marcel Sterrenburg. Naast G-Force heeft ze nog verschillende paarden in de subtop, waaronder de Rousseau-merrie Wousseaudonja, een halfzus van G-Force, waarmee ze in de Grand Prix uitkomt en de United-dochter Alowette, waarmee ze in de Lichte Tour rijdt.

Nederlands kampioen

Jaarlijks worden er bij De Gulle Ruif ook een aantal veulentjes geboren. “Dit jaar maar een, want mijn Lichte Tour-merrie T’Avanti wilde niet drachtig worden. Ik werd met deze schimmelmerrie Nederlands Kampioen in het ZZ-Licht en derde in het ZZ-Zwaar. Zij is nu 19 en met pensioen. Ze is dit jaar gedekt met Fürst Toto (v Fürstenball).”

Overige uitslagen

Desiree Aarts won in Uden de eerste proef in het ZZ-Zwaar met haar Charmeur-zoon Generaal.

In de Lichte Tour was er opnieuw een overwinning voor Dinja van Liere en de KWPN-hengst Geniaal (v Vivaldi) met een percentage van 74,12 procent.

In de Zware Tour eindigde Charlotte Fry bovenaan met Zucchero-zoon Dark Legend (71,09 procent).

Bekijk hier de uitslagen van de subtopwedstrijd in Uden.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties