Subtop | Margriet Koopmans wint debuut in de ZZ-Zwaar

Subtop | Margriet Koopmans wint debuut in de ZZ-Zwaar

Margriet Koopmans Wiersma - Ide K.W. Europees Kampioenschap Fries Paard 2017 © DigiShots

De Subtopwedstrijd in Koudum stond eigenlijk op de kalender voor afgelopen vrijdag, maar werd vanwege de hitte verplaatst naar afgelopen zondagavond. Margriet Koopmans debuteerde hier met Ide K.W. (v. Maurits 437) in de ZZ-Zwaar met 63,93%. Met die score werd niet alleen het eerste oranje lint behaald in deze klasse, het was ook genoeg voor de hoogste dagscore.

Alles is nieuw

Koopmans behaalde al vele successen met Ide K.W., waaronder tweemaal brons op de Hippiade. Deze lijn lijkt nu dus te worden voortgezet in de Subtop. “Op zich ging deze proef heel netjes,” vertelt Koopmans. “Het gevoel was goed en ik was erg tevreden. We kregen alleen wel een storing in de eerste serie, dus er had nog wel een beetje meer ingezeten. Maar alles is nu weer nieuw, dus het is ook een kwestie van wennen op dit niveau want de proeven zitten heel anders in elkaar dan in de basissport.”

Makkelijk in het lijf

Ide K.W. komt uit de eigen fokkerij van Koopmans. “Uit deze moederlijn komen hele fijne paarden, waarbij ik wel moet zeggen dat Ide een geval apart is. Hij is zo makkelijk in zijn lijf, dat is een stukje natuur wat je er niet zo maar op traint. Daarnaast heeft hij een heel fijn karakter, hij is ontzettend werklustig. Natuurlijk vind ook hij wel eens dingen moeilijk, maar hij probeert het altijd en gaat echt voor je.”

Meer kracht

“We hebben de tijd genomen voor de overstap naar de Subtop. Voor goed gesprongen wissels moest Ide eerst meer kracht ontwikkelen, en dat gaat niet van de één op de andere dag. Hij wordt steeds een stukje sterker, dat is wel heel leuk om die ontwikkeling mee te maken. Omdat we hem zelf gefokt hebben ken ik hem door en door. Ik hoop nog wel een paar stappen verder met hem te komen, maar we hebben er geen haast mee. Dat is het voordeel als een paard van jezelf is, dan kun je helemaal je eigen plan trekken.”

Druk bestaan

Samen met haar man runt Koopmans een pensionstal in het Friese Abbega. Hier staan, samen met hun eigen dieren, ruim veertig paarden. “Daarnaast hebben mijn man en ik ook nog een baan buiten de deur. De wekker gaat elke ochtend om vijf uur. Om half acht ben ik dan op mijn werk en om twaalf uur ben ik weer thuis. Dan begint het werk op stal, hoewel ik dat niet echt als werk zie. Natuurlijk is het iedere dag aanpoten, maar werken tussen en met de paarden is voor mij pure ontspanning.”

Uitslagen Subtop Koudum 28-7-2019

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Tekst: Jolanda de Nekker

Reacties