Subtop | Margot van Lare: ‘Door Aliso 3 is mijn liefde voor...

Subtop | Margot van Lare: ‘Door Aliso 3 is mijn liefde voor de PRE ontstaan!’

Margot van Lare aliso 3
Foto: Kathleen van Winden

Op de subtopwedstrijd in Westmaas reed Margot van Lare haar laatste twee winstpunten bijeen voor de Lichte Tour. Met haar PRE Aliso 3 (v. Sultan XXVII) mocht ze de tweede prijs ophalen met 62.857%.

In de tweede proef werd ze vijfde met 60,643% in het ZZ-Zwaar. Beide proeven werden gewonnen door Stephanie Bezemer met haar Damira (v. Zizi Top).

Warmte

Enthousiast vertelt Van Lare: “Over de eerste proef ben ik heel tevreden, die ging echt goed. Ik had hem fijn voor elkaar en kon hem goed voorstellen. De tweede proef ging een stuk minder helaas. Hij had wat last van de warmte en in de wissels kwam hij wat terug. De afgelopen dagen heb ik door de warmte maar twee keer gereden. Voor de keertwendingen en pirouettes kregen we hoge cijfers, daar is hij heel goed in. Met deze winstpunten hebben we voldoende winstpunten voor de overstap naar de Lichte Tour.”

Eerste wedstrijdpaard

Van Lare heeft haar schimmelruin 10 jaar geleden uit Spanje gehaald. “Het is een Spaanse PRE en heeft een kortere hals en is compact. Het ZZ-Zwaar viel echt niet mee. Dankzij Jeroen (Okkema, red.) is het toch gelukt om door deze klasse heen te komen. Vroeger reed ik hem altijd op shows en thuis klassieke dressuur. Ik raakte de uitdaging kwijt en had nog nooit een dressuurwedstrijd gereden. Ik wilde het een keer proberen en 4,5 jaar geleden zijn we in de B begonnen. Tot het Z1 ging het heel snel en gemakkelijk. Daarna werd het moeilijker, ik wilde hem de vliegende wissels aanleren en daar had hij veel moeite mee. Het duurde lang voordat hij echt goed leerde wisselen. Ik heb er twee jaar op geoefend en kwam bij Jeroen terecht. Zelf was ik niet handig genoeg en bij Jeroen zijn we helemaal teruggegaan naar de basis. Sinds een paar maanden lukt het ineens, dat is heel gaaf!”

Geweldig karakter

In de tussentijd rijdt Van Lare nog twee Spaanse PRE’s die ze in de basissport uitbrengt. “Door Aliso kreeg ik liefde voor Spaanse paarden. Hij is maar 1,60m groot en heeft een korte hals wat niet mee zit. Maar hij heeft een geweldig karakter en doet altijd verschrikkelijk zijn best. Helaas zijn niet alle paarden zoals hij. Ik haal mijn paarden zelf uit Spanje en dat maakt het wel extra speciaal. Aliso heeft veel aanleg voor de uitgestrekte draf, de pirouettes en kan goed stappen. De dingen die je niet zo snel bij hem verwacht kan hij juist heel goed.”

Debuut

Van Lare is docent op het HBO en geeft het vak belastingrecht op de accountancy opleiding. “Paardrijden is voor mij een hobby en daar beleef ik veel plezier aan. Ik verwacht niet dat we nog heel veel verder komen maar ik hoop het wel. Ik hoop deze zomer of in september Lichte Tour te gaan rijden. Het lijkt me wel heel gaaf om ver te komen maar het is voor mezelf ook moeilijk omdat dit mijn eerste wedstrijdpaard is. Hij gaat nooit meer weg en zo lang we het leuk hebben gaan we door.”

Iberische Kampioenschappen

In 2018 heeft de Jeroen Okkema het paard uitgebracht op de Iberische Kampioenschappen. Het gelegenheidsduo werd 1e in het MCI kampioenschap in de Lichte Tour en overall Nederlands Kampioen. Dit jaar wil het duo de successen herhalen en als dat lukt mogen zij naar het Europees Kampioenschap in Frankrijk.

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Kathleen van Winden

Reacties