Subtop | Margot Arkema: “Happy doet haar naam eer aan”

Subtop | Margot Arkema: “Happy doet haar naam eer aan”

Margot Arkema met haar Prix St. Georges-paard Gavaristo (v. Tango) ©MH Fotografie

In Vlagtwedde reden Margot Arkema en De Haarhof Happy4Feet (v. Zambuca) tweemaal naar winst in het ZZ-Zwaar. In de eerste proef stuurde de amazone haar vosmerrie naar 67,643% en in de tweede proef was de rit van de combinatie goed voor 67,071%. 

Gegroeid in de klasse

Arkema vertelt: “Het ging eigenlijk wel heel goed. Ik heb haar nu een aantal keer mee gehad in het ZZ-Zwaar en het gaat elke keer ook een stukje beter. Ondanks dat we eerder ook wel winstpunten hadden gehaald zijn we voor mijn gevoel echt gegroeid in de klasse en kunnen we er steeds een schepje bovenop doen. Ze stond heel fijn aan mijn been, maar helaas hadden we nog wel een paar fouten. Maar dat kwam meer door mijzelf”, lacht ze.

Vooruit denken

Over haar merrie vertelt de amazone: “Van nature is Happy heel voorwaarts, zelf een beetje heet. Eigenlijk moet je gewoon heel rustig blijven zitten en dan loopt ze wel. Maar als ik haar een beetje aarzelend de diagonaal op stuur of een wissel aan het voorbereiden ben en de hulp nog net niet geef, kan ze net iets te ver vooruit denken. Dat was nu ook zo, dus de serie ging niet helemaal vloeiend. In de tweede proef kon ik dat wel heel fijn terug corrigeren en ging het een stuk beter!”

Veulentje

“Happy is bij ons geboren, maar we hebben haar niet zelf gefokt”, vertelt de 22-jarige amazone verder. “Acht jaar geleden zochten kennissen van ons een plekje voor hun fokmerrie, maar die konden ze niet vinden, dus als tijdelijke oplossing kwam de moeder van Happy bij ons. Een aantal dagen later lag er ineens een veulen naast, Happy. Dus toen mochten ze allebei toch wel blijven. We hebben tot vorig jaar met die merrie gefokt. Helaas is ze afgelopen jaar overleden, maar op één jaar na hebben we elk jaar een veulentje van haar gehad.”

Té happy

Arkema heeft haar merrie niet zelf zadelmak gemaakt, maar wel helemaal opgeleid. “We zijn in het L begonnen en hebben eigenlijk elke klasse wel doorlopen. Ik heb met haar meerdere malen op de Nederlands Kampioenschappen mogen rijden en zo zijn we naar het ZZ-Zwaar gekropen. Volgende week gaan we zelfs de Prix St. Georges proberen! Toen ze drie was hadden mijn ouders en ik een beetje spijt dat we haar Happy genoemd hadden, want ze was iets té happy”, lacht Arkema. 

Controle

“Ze was niet gemeen, maar heel heet en voorwaarts. Toen ik vroeger een keer in de L een uitgestrekte draf reed, vertrok ze wel, maar kwam ze gewoon niet meer terug. Ze wil gewoon heel graag lopen, maar we kregen het per klasse beter onder controle. In de L was het een speedy gonzales en had ik weinig controle in de proef, in het M ging het al beter, in het Z werd het nog een heel stuk beter en nu in het ZZ-Zwaar hebben we het helemaal onder controle. Ik heb wel eens op wedstrijd gehad dat de starttijden behoorlijk uitliepen. Toen ik de ring uit kwam zei ik “nou, we zijn ook weer ingelopen.” Wat vroeger te veel was, kunnen we nu goed gebruiken, dus dat is erg fijn.”

Goed achterbeen

Happy is het tweede paard dat Arkema richting de Prix St. Georges rijdt. “Happy heeft een heel goed achterbeen. In het begin was het nog een beetje stuwen, maar in de training heeft dat been zich zo goed ontwikkelt. Ook die heetheid kunnen we nu goed gebruiken in de proef. Zodra ik been geef is ze er direct. Het is niet zitten en je drukt een knopje in, maar hoe meer je vraagt, hoe beter ze het aanpakt. Haar naam is nog steeds wel sprekend.”

Toekomst

Samen met haar ouders heeft de amazone dressuurstal De Haarhof. “Ik leid alle paarden van jongs af aan op, maar ik vind het wel lastig te zeggen wat er met Happy gaat gebeuren. Ik ben 22 jaar en dit is pas het tweede paard dat ik de Prix St. Georges in rijd. Natuurlijk is het hartstikke leuk als ik straks ook Grand Prix met Happy kan rijden, ik denk ook wel dat zij het talent heeft, maar het moet altijd nog blijken. We runnen een stal, dus eigenlijk is alles voor de verkoop, maar of dat dan nu gaat zijn of over een paar jaar kan ik niet zeggen”, besluit Arkema. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: MH Fotografie

Reacties