Subtop | Maikel Rutten: “Het is een merrie die je moet behandelen...

Subtop | Maikel Rutten: “Het is een merrie die je moet behandelen als een dame”

0 1143
Maikel Rutten en Eliana ©Digibord

Maikel Rutten wist zondag in Breda naar de overwinning te rijden in het ZZ-Zwaar. Hij zadelde hiervoor Eliana (v. Sir Oldenburg) die naar een percentage van 62,286 liep. “Dit niveau is voor mij als ruiter een nieuwe stap, maar ook voor mijn paard. Het heeft daarom ook even geduurd om samen de goede weg te vinden en alles goed af te stellen, want we hebben het allebei nog nooit gedaan.” 

Afstemmen

“We waren een beetje aan de goden overgeleverd”, lacht Rutten. “Maar nu merk ik wel dat er meer kilometers op de teller staan en nu gaan de oefeningen ook steeds makkelijker en beter. De laatste tijd is met name het draf-stuk heel safe, dus daar halen we vaak mooie punten op. Voorheen verloren we het altijd een beetje op de galop, maar ook dat gaat steeds een stukje beter. Deze week waren de pirouettes de hoogtepunten van de galop, maar helaas gingen de series wel allebei fout. Twee weken geleden waren ze wel beide goed, dus het is een een beetje afstemmen betreft wat ik moet doen en hoe veel ik moet geven.”

Ervaring opdoen

Eliana is een merrie die de ruiter rijdt voor haar eigenaren. Hij vertelt: “Ik rijd haar nu zo’n kleine zes jaar en we zijn helemaal onderaan in de B begonnen. Haar eigenaren, familie van Loon, geven mij alle kansen die ik mij maar zou kunnen wensen. Alles kan en alles mag. Zij staan helemaal achter ons en vinden ook alles wat we doen leuk. Op dit moment is alles heel erg correct en daar scoren we op. Zo lang Eliana gezond en heel blijft mag ik met haar lekker ervaring op blijven doen en gaan we langzaam richting de Lichte Tour.”

Acceptatie

“Het is een merrie met een echt karakter”, vertelt Rutten vrolijk verder. “Het is geen paard waar iedereen mee overweg kan. De ene dag ga je twee stappen vooruit, maar het kan goed zijn dat je een dag later weer vijf stappen terug moet doen. Je moet vrede met haar houden, maar tegelijkertijd moet ze natuurlijk wel de oefeningen leren. Dus om die grens goed te bewaken is wel wat moeilijker. We zijn nu een aantal jaren verder en nu merk ik dat ze mij als ruiter wel steeds meer begint te accepteren.”

Trots

Het is echt een merrie merrie. “Toen ik met haar begon zeiden veel mensen op concours tegen mij: “stop daar toch mee en het heeft geen zin.” Maar aan de andere kant kreeg ik ook vaak de bemoedigende woorden te horen: “Hou gewoon vol, geef het niet op en als het echt niet gaat kun je altijd nog stoppen.” Als je dan ziet waar we nu staan kan ik alleen maar super trots zijn.”

Andere rijstijl

Vroeger was Rutten een fanatiek springruiter, maar om Eliana goed te kunnen rijden moest hij zijn rijstijl aanpassen. “Dit is een merrie die je moet behandelen als een dame. Bij springpaarden is het naar mijn idee veel makkelijker. Daar ga je op zitten, je rijdt je rondje en je leert ze rustig wat. Heel anders dan bij dressuurpaarden. Ik moest zeker veranderen in mijn rijden rijden”, legt hij uit. “Ik moest echt wel nadenken over hoe ik dingen deed, of mijn acties consequenties hadden en hoe vaak ik bepaalde dingen moest doen.”

Voor de winst

“Ik ben Eliana gaan rijden voor haar eigenaresse toen zij bij haar niet zo braaf was. Toen ben ik via via bij haar terecht gekomen en ben ik met Eliana aan de slag gegaan. Het was nog steeds de bedoeling dat haar eigenaresse weer plaats zou nemen in het zadel, maar na een tijdje zei zij: “weet je Maikel, ik hoef haar niet meer te rijden, het is toch te moeilijk en ik word ook wat ouder.  Kijk jij maar hoe ver je met haar komt.” Tussendoor heeft Eliana nog een veulentje gehad en nadat ze Z2 geklasseerd was zijn we eigenlijk maar verder gegaan. Ik dacht altijd dat ik wel leuk mee kon rijden, maar nooit voor de winst. Maar blijkbaar wel!”

Genoeg mogelijkheden

“Op dit moment bekijken wel alles stapje voor stapje. We zijn nu al een heel eind gekomen en het volgende doel is nu om een keer Lichte Tour te rijden. A, omdat ik het zelf nog nooit heb gedaan en B, omdat ik dan eindelijk een keer de lange jas aan kan. Dat is mijn droom en het doel en daarna zien we verder. Verkocht wordt ze nooit, dus zolang ze gezond en heel blijft, kan ik rijden wat ik wil”, besluit de vrolijke ruiter enthousiast. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Digibord

Reacties