Subtop | Lynne Maas “Haar werkwilligheid is haar kwaliteit”

Subtop | Lynne Maas “Haar werkwilligheid is haar kwaliteit”

Lynne Maas
Lynne Maas - Electra CDI Dressuur 2019 © DigiShots

Op de eerste dag van de Subtop meerdaagse in Heeze won Lynne Maas de vierde prijs in de Grand Prix met 70,507%. Ze zadelde hiervoor haar zwarte Jazz nakomeling Electra. Met haar andere troef Eastpoint (v. Westpoint) werd ze negende met 66,884%. De rubriek werd gewonnen door Anne Meulendijks met MDH Avanti N.O.P. De combinatie reed 73,913% bijeen. De rubriek telde mee als kadervormingswedstrijd.

Lang geleden

Maas reed haar merrie Electra sinds twee jaar weer in een binnenbaan. “De laaste keer was nog in de Lichte Tour, daarna heb ik haar één keer buiten gestart in de Intermediaire II. Afgelopen zomer zijn we begonnen in de Grand Prix. Toen ik me op gaf dacht ik al, ik ben benieuwd hoe het gaat. Maar met het baan verkennen was ze super relaxt. Ze is wel een Jazz maar helemaal niet kijkerig. Als ze het een keer gezien heeft dan is het meteen klaar, dat is echt fijn.”

Hoge cijfers voor piaffe

De amazone vertelt enthousiast verder “In deze proef gingen er weer een hoop andere oefeningen goed. De piaffe was heel goed en daar kregen we ook meerdere 8,5’en voor. Deze kregen we ook voor de appuyementen, die kan ze heel goed. Ik heb bewust op andere dingen getraind. De pirouettes kan ze ook heel goed maar in de proef zijn die negen van de tien keer te groot. Nu gingen ze gelukkig wel goed en hadden we er zevens en achten voor. Ze wilt zo graag werken, dat is haar kwaliteit maar dat heeft tijd nodig. In de stap bouwde ze wat spanning op wat punten kostte. In de serie om de pas kan ze ook heel heet worden. Met een spurt begon ze eraan terwijl ik dacht wacht nou eens even. Ik wil in de proeven ook dingen oplossen en haar laten wachten. Voor de correctie in de eners kregen we een zware onvoldoende, wat ik volledig snap. Maar het moet in de ring ook blijven verbeteren.”

IJverige merrie

De hete merrie van Maas is zeer ijverig onder het zadel. “De laatste lijn met de passage piaffe passage was ook heel mooi. Ik heb weleens gehad dat ik haar bijna niet meer kon houden. Maar nu voor het eerst dacht ik hé ze blijft op me wachten. De punten voor de oefeningen rouleren nog veel. Het is nog niet constant, dat heeft nog tijd nodig. Maar ze is echt een heel goed paard, dat weet ik wel!”

Pech

Naast Electra startte Maas haar andere troef Eastpoint in de Grand Prix. “Hij is nog niet zo vaak mee geweest en de laatste keer was ook outdoor. Het is een heel ijverig paard en doet heel hard zijn best. Op de wedstrijd hadden we een beetje pech. De lange zijde is open en hij kan het dan wel horen maar niet zien. We begonnen heel sterk maar bij het stappen zag hij andere paarden buiten en begon te hinniken. We moesten op dat moment aanpassageren en dat mislukte. De piaffe daarna doet hij dan wel, dat kan hij heel goed.”

Nog 1 score nodig voor het B-kader

Maas kreeg complimenten van het jurykorps. “Ze zeiden dat ik twee hele goede paarden heb met veel kwaliteit. Maar de foutjes moeten er nog uit. Met Eastpoint had ik wat onnodige fouten in de dubbeltellers. Ik ben van plan om beide paarden vaker de ring in te rijden. Over een kleine drie weken gaan we naar CDI Exloo. Ik heb nog één internationale score van 70,5% nodig met Electra. Als we deze rijden dan voldoen we aan de eisen voor de opname in het B-kader Senioren. Ik denk niet dat het niet haalbaar is. We oefenen flink door met Anky van Grunsven en ook zij is heel enthousiast. Het is een kwestie van tijd maar ik ben echt heel erg blij met de paarden.”

Tekst: Michelle Klutman

Foto: Digishots

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Reacties