Subtop | Lotte van der Land: “In die sensibelheid ligt ook haar...

Subtop | Lotte van der Land: “In die sensibelheid ligt ook haar kracht”

Lotte Coppejans- van der Land - Illy de la Lande (links) & Faye de la Lande (rechts) © Avankol Fotografie

Lotte van der Land schreef zondag met haar merrie  Faye de la Lande (v. Fürst Nymphenburg) de tweede ZZ-Zwaar proef met 61,93% op haar naam in Zevenaar. Van der Land wist in de eerste proef al op een derde plek te eindigen met een  percentage van 63,07%. Ondanks deze goede prestaties blijft de amazone kritisch. Op de vraag of ze tevreden was geeft ze duidelijk antwoord. “Nou nee, eigenlijk niet. Het kan zeker beter” geeft ze toe.

Leuk paard

“We zijn er een tijd uit geweest en dit was weer de eerste keer, dus wat dat betreft ben ik wel tevreden.. Het is een hele sensibele merrie en ze bouwt heel snel een hoop spanning op. Dan is het maar een dun lijntje om het maar zo te zeggen” begint de amazone. “Ik kon er veel meer aan rijden en dat ging veel beter. De pirouettes moeten beter, maar ik zag al wel echt een verschil in de series. De jury vindt mijn paard heel leuk, dus dat klopt wel met mijn eigen gevoel.” Vertelt Van der Land lachend. 

Achterbeen

Faye de la Lande is het eigen paard van Van der Land. “Ik heb  haar nu vijf jaar en zelf helemaal opgeleid. In al die tijd heeft ze veel meer kracht gekregen. Ze had altijd al een heel goed achterbeen, maar die wil ze het liefst helemaal intrekken zonder hem naar voren weg te zetten en dat is soms lastig. Maar het is sowieso beter geworden.”

Voor mij door het vuur

“Die sensibelheid zat er altijd al in. Dat is echt haar dingetje. Ik moet zeggen dat nu ik haar langer heb ze wel echt voor mij door het vuur gaat, maar ze is gewoon heel gevoelig en heeft snel spanning. Van der Land legt uit wat dat voor gevolgen heeft wanneer ze de merrie meeneemt op wedstrijd. “Soms kan ik er minder aan rijden want anders gaat ze zich alleen maar meer spanning. Dan kan ik een pirouette helemaal niet meer doorspringen. Thuis kan ik er net wat meer aan rijden, maar op concours wordt dat met de tijd ook zeker beter.”

Rustig blijven

In de loop der jaren heeft de amazone wel geleerd hoe ze het best met de sensibele merrie om kan gaan. “Er zijn een paar dingen waar ze helemaal panisch van wordt, dus die zoek ik ook echt niet op. Wapperende vlaggen bijvoorbeeld. Daar raakt ze zo van in paniek dat ze zichzelf echt stuk maakt. Dat is in het  verleden wel eens gebeurd, dan wordt ze zo bang. Het heeft dan geen zin om haar op haar kop te geven of heel boos te worden, want als ze echt paniek heeft is het enige wat ik kan doen rustig blijven. Dat wordt niet altijd door de jury gewaardeerd” geeft de amazone toe. “Ik snap het ook wel want ze kennen haar natuurlijk niet. Dan denken ze ‘joh, trap ‘m eens een keer aan’. Maar dat heeft bij haar echt geen zin.” 

Klapperende dingen

“Met die vlaggen wil ik zeker nog wel eens mee aan de slag gaan, maar nu is het winter-seizoen dus zijn er wat minder wapperende vlaggen. Het is niet zo dat ik de grote wedstrijden vermijdt. Veel drukte, veel mensen, standjes, dat soort dingen maakt echt niet uit. Het zijn vooral klapperende dingen. Ik probeer het allemaal aan te gaan, maar ik ben wel heel zuinig op haar.” 

Afgroeten

De amazone ziet de sensibelheid niet per se als iets negatiefs. “Haar kracht ligt hier misschien ook. Ik kan haar op heel weinig hulpen rijden. Ik heb alleen maar merries en dat vind ik er ook zo fijn aan, als je het voor je kan krijgen gaan ze voor je door het vuur. Ik kan haar heel fijn elektrisch maken zonder dat ze helemaal ontploft. Soms is het echt wel lastig hoor. Als ze iets ziet waar ze niet langs wilt kan ik net zo goed afgroeten want dat wordt hem dan gewoon niet. Maar dat gebeurt gelukkig maar 1/50 keer.”

Blijven verbeteren

“Ik rijd al bijna een jaar in het ZZ-Zwaar, in het begin hebben we het wel zwaar gehad. Er waren een paar blessures waardoor we een tijd niet konden starten. Maar nu hopen we door te kunnen pakken. De trainingen gaan nu goed, dus dat maakt ook wel dat je verder gaat kijken. Eerst maar eens Lichte Tour en dan ja.. Het plan is gewoon om steeds maar te blijven verbeteren en dan maar kijken waar we uitkomen. Ik hoop dat we begin volgend jaar de overstap kunnen gaan maken!” Besluit de amazone lachend.

Bekijk hier de uitslag

Tekst: Elaine Duurham
Foto: Avankol Fotografie

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Reacties